Históriu hasičského povolania, starú techniku i uniformy priblíži nová výstava v Kysuckom múzeu


Foto: Históriu hasičského povolania, starú techniku i uniformy priblíži nová výstava v Kysuckom múzeu Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Unikátnu hasičskú výstavu s názvom Pod patronátom sv. Floriána poodhaľuje bohatú históriu hasičských zborov na Kysuciach. Pripravilo ju Kysucké múzeum v spolupráci s Hasičským múzeom mesta Ostrava. 

Návštevníci na výstave nájdu nielen hasičské uniformy, medaily, vyznamenania, ale aj historickú techniku. Určite ich zaujmú hasičské prúdnice, ale i tesáky, sekerky a hasičská šerpa baróna Armina Poppera. Okrem zbierok z Kysuckého múzea sa na výstave nachádzajú aj predmety z Hasičského múzea mesta Ostrava, napríklad historická ručná striekačka.

Veľkú časť predmetov zapožičali zo svojich zbierok súkromní zberatelia z Ostravy, vďaka čomu výstava nadobudla cezhraničný význam. Výstava je obohatená o banery a informačný kiosk, v ktorom si návštevníci môžu pozrieť rôzne dobové fotografie. Expozícia je sprístupnená od 20. novembra 2022 do 31. marca 2023. 

Medzníkom v organizácii a budovaní hasičstva na Kysuciach bolo založenie Zemskej hasičskej jednoty na Slovensku 6. augusta1922, ktorá združovala všetky hasičské zbory na Slovensku. „Jej založenie sa stalo impulzom na intenzívne zakladanie dobrovoľných hasičských zborov aj na Kysuciach a v ďalších častiach krajiny,“ uvádza kurátor výstavy Mgr. Vladimír Homola.


Ďalší rozvoj požiarnych zborov na Kysuciach prekazilo vypuknutie druhej svetovej vojny. Aktivita požiarnych zborov bola v tom čase slabá, no koniec vojny priniesol aj postupnú konsolidáciu zborov.

Vznikali verejné požiarne zbory, v rámci ktorých pôsobili požiarnici z povolania, čo prispelo k profesionalizácii hasičstva. Symbolickou zmenou bolo, že od roku 1953 sa v Československu prestáva používať pomenovanie hasič a je nahradené slovom požiarnik (oba výrazy sú spisovné a rovnocenné).

V období socializmu sa v rámci hasičstva čoraz viac uplatňovali aj ženy a vznikali celé ženské požiarne družstvá. Čoraz väčší dôraz sa kládol aj na požiarnu výchovu na školách, kde sa popri vyučovaní sa začali vytvárať krúžky Mladých hasičov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu