Zástupcovia nemocníc Žilinského kraja sa stretli s vedením župy. Situáciu v zdravotníctve označili za kritickú


Foto: Zástupcovia nemocníc Žilinského kraja sa stretli s vedením župy. Situáciu v zdravotníctve označili za kritickú Foto: Žilinský samosprávny kraj

V piatok 18. novembra došlo ku koordinačnému stretnutiu predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej a riaditeľky odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíkovej so zástupcami nemocníc pôsobiacich na území ŽSK a predstaviteľmi Krajského operačného strediska.

Na zhromaždení bola zastúpená Liptovská nemocnica s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši, Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci, Dolnooravská nemocnica s poliklinikou v Dolnom Kubíne, Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline a Univerzitná nemocnica Martin. Stretnutia sa naopak nezúčastnili zástupcovia Hornooravskej nemocnice v Trstenej a tiež Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová takýto prístup zdravotníckych zariadení skritizovala a považuje to za nepochopiteľné, keďže všetci účastníci stretnutia považujú aktuálnu situáciu súvisiacu s výpoveďami lekárov za veľmi kritickú. 


V prípade platnosti reálnych výpovedí lekárov považujeme za jediné riešenie vyhlásenie núdzového stavu,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková, ktorá spresnila, že by išlo o pozastavenie plánovaných výkonov, utlmenie onko operatívy a možné predĺženie dojazdových časov transportu pacientov na regionálnej úrovni.

Aj napriek hroziacemu scenáru, zástupcovia ostatných regionálnych nemocníc na dnešnom stretnutí deklarovali zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v maximálnej možnej miere. Vyzývame všetkých aktérov - Lekárske Odborové Združenie i vládu SR, aby čo najskôr doriešili aktuálnu krízu v zdravotníctve a spoločne nastavili kroky do budúcna,“ doplnila predsedníčka ŽSK Jurinová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu