Prvý sneh do Žiliny dorazí už dnes, na cestách sa môže tvoriť poľadovica


Foto: Prvý sneh do Žiliny dorazí už dnes, na cestách sa môže tvoriť poľadovica Foto: Miloš Vavro

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom oficiálnom webe podľa atmosférického modelu ALADIN predpovedá sneženie na území mesta Žiliny už dnes 18. novembra. Prvé snehové vločky by mali Žilinčania očakávať po 11:00 hod.

Aktuálne je v Žiline zamračená obloha a prší. Dážď by však približne od 11:00 hod. mal postupne vystriedať sneh. K zmene by malo dôjsť z dôvodu náhleho výraznejšieho ochladenia, keď sa teploty od poludnia budú postupne znižovať. Minimum by mala Žilina dosiahnuť zajtra 19. novembra o 6:00 hod., keď teplota klesne na -4 °C.

SHMÚ zároveň vydal pre Žilinský kraj s výnimkou okresu Turčianske Teplice výstrahy prvého stupňa pred snežením, ktoré platia až do 17:00 hod. „V okrese Žilina sa očakáva v polohách nad 500 m ojedinele výskyt sneženia, pri ktorom spadne 10 cm nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ uvádza SHMÚ.

Pre Žilinský kraj zároveň platí od 12:00 hod. dnešného dňa do soboty 19. novembra 9:00 hod. výstraha pred poľadovicou. Podľa SHMÚ je výskyt poľadovice v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Svoju pozornosť by však mali zvýšiť vodiči na cestách, no aj chodci na chodníkoch, čím bude môžné predísť nešťastnému úrazu alebo nehode.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu