Odkaz Václava Havla 33 rokov po novembri 1989 odhalia hostia diskusie Nadácie POLIS v Žiline


Foto: Odkaz Václava Havla 33 rokov po novembri 1989 odhalia hostia diskusie Nadácie POLIS v Žiline Foto: Nadácia POLIS

Nadácia POLIS pozýva na diskusiu s tematikou intelektuálneho, duchovného a politického odkazu Václava Havla 33 rokov po novembri 1989. Ako k odkazu posledného československého prezidenta pristupovať dnes, v čase krízy hodnôt, vzájomnej úcty a pravdy? Dajú sa v odkaze Václava Havla hľadať riešenia problémov dnešnej doby?

Hostia Daniek Kroupa, Martin Beck Matuštík a Martin Bútora sa s vami stretnú v nedeľu 20. novembra o 14:00 hod. na žilinskom Mariánskom námestí 31. Podujatie bude doplnené aj o hudobné vystúpenie pesničkára, publicistu, esejistu, spisovateľa a režiséra Vladimára Mertu.

Vstup na podujatie, ktoré môžete sledovať aj LIVE, nájdete v podobe udalosti aj na sociálnej sieti Facebook. Vstup je pre všetky vekové kategórie voľný.

Viac o hosťoch:

Daniel Kroupa, filozof, signatár Charty 77, vysokoškolský pedagóg
Daniel Kroupa študoval najskôr elektrotechniku, neskôr filozofiu. V rokoch 1968 – 1989 pracoval prevažne v robotníckych profesiách. Disident z okruhu Václava Havla, signatár Charty 77, organizátor bytových filozofických seminárov.

Po Nežnej revolúcii v roku 1989 pôsobil pätnásť rokov v politike, podieľal sa na príprave Charty základných práv a slobôd, Českej ústavy aj na reforme vysokého školstva. Je autorom knižky Masaryk – Patočka – Havel, ktorá zahŕňa texty z rokov 1978 až 2017, pričom ich hlavným spoločným rysom uvažovania je filozofia naklonená k činu.

Martin Beck Matuštík, profesor filozofie a religionistiky, signatár Charty 77, vysokoškolský pedagóg
Martin Beck Matuštík pochádza zo Slovenska, vyrastal v Prahe. V prvom ročníku štúdia psychológie na Karlovej univerzite podpísal Chartu 77. Keď ho ŠtB ako devätnásťročného nútila k spolupráci, odišiel do exilu. 


V USA rozbehol úspešnú akademickú kariéru. V roku 2008 sa stal profesorom filozofie a religionistiky na Arizona State University. Dnes pôsobí v Českej republike. Ako emeritný profesor prednáša na Pražskej vysokej škole psychosociálnych štúdií o existencializme, transgeneračnej pamäti a etike nápravy po holokauste.

Martin Bútora, sociológ, poradca Václava Havla a zároveň moderátor podujatia
Martin Bútora bol redaktorom časopisov Echo, Reflex a Kultúrny život, neskôr bol dokumentaristom vo Výskumnom ústave práce. Po sovietskej okupácii bol v politickej nemilosti a v roku 1977 odmietol hlasovať za rezolúciu odsudzujúcu Chartu 77. Neskôr pracoval v Protialkoholickej poradni a súbežne s tým pôsobil v okruhu nezávislých sociológov a spisovateľov kritizujúcich komunistický režim.

Počas Nežnej revolúcie v novembri 1989 bol jedným zo spoluzakladateľov hnutia Verejnosť proti násiliu a ako člen Koordinačného centra bol na jar roku 1990 spoluzostavovateľom a redaktorom volebného programu hnutia VPN Šanca pre Slovensko. V rokoch 1990 – 1992 pracoval ako poradca prezidenta ČSFR Václava Havla pre ľudské práva a riaditeľ sekcie pre ľudské práva v Kancelárii prezidenta. Od leta 2014 bol aj zahranično-politickým poradcom prezidenta Andrej Kisku.

Vladimír Merta, pesničkár, publicista, esejista, spisovateľ a režisér
Vladimír Merta vyštudoval architektúru a absolvoval aj scenáristiku a réžiu. Jeho absolventský film na motívy poviedok Ota Pavla, Smrť krásnych srncov, bol za komunizmu kultovou záležitosťou. Jeho prvá LP platňa Ballades de Prague vyšla u francúzskej spoločnosti Vogue, dnes má medzi zberateľmi cenu zlata.

Ďalšiu prácu Vladimíra Mertu silno obmedzila represia režimu, jeho prvý domáci album Pravda o Márii z roku 1970 už nemohol vyjsť, ale Merta s prestávkami koncertoval, publikoval a pokúšal sa o vlastné filmárske projekty. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch sa stal pesničkárskou ikonou. 

Na prvý domáci vydaný album si musel počkať až do roku 1978. Po rokoch čakania sa objavilo CD Filmy v hlave, ktorým Merta potvrdil svoju rolu intelektuála úplne nezapadajúceho do čiernobielej schematickosti spoločenských pomerov. V roku 2018 vstúpil do siene slávy Českej hudobnej akadémie.

Miesto: NADÁCIA POLIS, Žilina, Mariánske námestie 31
Dátum: 20.11.2022 - 14:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu