Turistka spadla pri zostupe z Veľkého Choča, do žilinskej nemocnice ju transportoval vrtuľník


Foto: Turistka spadla pri zostupe z Veľkého Choča, do žilinskej nemocnice ju transportoval vrtuľník Foto: hzs.sk

Hoci sú lesy a štíty hôr revírom horských záchranárov, v tom najnáročnejšom teréne či v prípade vážnych zranení turistov niekedy potrebujú leteckú pomoc. O spoločnom zásahu horských a leteckých záchranárov v Chočských vrchoch informovala Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.

V pondelok 14. novembra v popoludňajších hodinách boli horskí záchranári zo strediska Veľká Fatra požiadaní o pomoc pre 44-ročnú ženu. Tá mala zostupovať po turistickom chodníku z vrchu Veľký Choč, pričom spadla a spôsobila si vážne zranenie spodnej končatiny.

„O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníková záchranná zdravotná služba zo Žiliny, ktorá z heliportu vo Vrátnej vyzdvihla na palubu vrtuľníka záchranára Horskej záchrannej služby a spoločne smerovali na miesto nehody,“ priblížila Horská záchranná služba.

Zranenú turistku našli približne 50 metrov pod Strednou poľanou. Vrtuľník dokázal pristáť na neďalekej lúke. Záchranári ženu vyšetrili, pričom zistili, že má pravdepodobne zlomené predkolenie. Po zafixovaní nohy a podaní potrebnej liečby ju preniesli k vrtuľníku a následne letecky transportovali do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu