Vo Varíne posprejovali betónové zvodidlá: Tiso je vlastenec a obranca Židov a Slovákov


Foto: Vo Varíne posprejovali betónové zvodidlá: Tiso je vlastenec a obranca Židov a Slovákov

Varín už dlhšiu dobu bojuje s problémom ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky Dr. Jozefovi Tisovi, ktorá rozdeľuje obyvateľov obce do dvoch skupín. Nasvedčuje tomu aj text, ktorý neznáma osoba nasprejovala v blízkosti frekventovanej cesty II/583.

Na troch betónových zvodidlách neďaleko križovatky sa v priebehu minulého víkendu (12. a 13. novembra) objavil žiarivo ružový nápis: „Dr. Tiso, kňaz, vlastenec, obranca Židov a Slovákov. Nemlčme!“.

Odkaz tak vyzýva občanov, ktorí nesúhlasia s premenovaním predmetnej ulice, aby svoj názor vyjadrili verejne a nemlčali. Túto možnosť však Varínčania dostali aj v deň konania spojených regionálnych volieb (29. októbra), keď mohli zahlasovať v referende s otázkou: „Súhlasíte s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu?“.


Aj napriek neúspešnosti referenda, v ktorom sa napokon rozhodlo zahlasovať len 47% oprávnených voličov, sú vyhliadky na premenovanie ulice pozitívne. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) totiž posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o obecnom zriadení z dielne Progresívneho Slovenska (PS).

Za našu novelu zákona o obecnom zriadení hlasovalo 66 poslancov a poslankýň zo 129 prítomných. Názvy verejných priestranstiev a ulíc tak už možno nebudú niesť kontroverzné mená a uctievať predstaviteľov autoritárskych režimov,“ uviedol na sociálnej sieti predseda PS Michal Šimečka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu