INFO: Ako sa dotkne uzávierka podjazdu na Kysuckej ulici automobilovej dopravy, MHD a spojov SAD Žilina


Foto: INFO: Ako sa dotkne uzávierka podjazdu na Kysuckej ulici automobilovej dopravy, MHD a spojov SAD Žilina
Galéria: 6 fotiek
Foto: YouTube

Železničný podjazd na Kysuckej ulici sa z dôvodu modernizácie dopravného uzla v Žiline uzavrie už v pondelok 21. novembra na dobu 12 mesiacov. O priechodnosti podjazdu pre pešie osoby a riadení dopravy počas obmedzení, ktoré súvisia s projektom dostavby zriaďovacej stanice Žilina – Teplička a nadväzujúcej infraštruktúry pre Železnice Slovenskej republiky, informovalo Mesto Žilina.

Chodci a motorová doprava
Pre chodcov bude podchod naďalej otvorený až do času otvorenia nového podchodu pre chodcov z Národnej ulice na Uhoľnú ulicu,“ objasňuje príspevok časté obavy Žilinčanov. Tie sa však pochopiteľne týkajú aj motoristov, ktorí v nasledujúcich mesiacoch budú musieť využívať viaceré obchádzkové trasy.

Mesto z tohto dôvodu vykonalo už niekoľko stavebných úprav a zmien dopravno-organizačných opatrení, niektoré však budú ešte realizované tesne pred uzávierkou Kysuckej ulice. „V súčasnosti došlo k úprave dopravnej situácie na Mostnej ulici, čím sa zabezpečil plynulý výjazd vozidiel z Ulice Martina Rázusa na Mostnú,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Najbližšiu zmenu by mali Žilinčania očakávať v pondelok 14. novembra, keď dôjde k zobojsmerneniu Sasinkovej ulice, s čím súvisí aj zmena organizácie dopravy v križovatke a vypnutie cestnej svetelnej signalizácie až po dobu realizácie stavby.  

Ďalej bude realizovaná úprava vodorovného i zvislého značenia na ceste I/60 pri vodojeme, čím dôjde k zmene počtu jazdných pruhov, pričom z pôvodných dvoch jazdných pruhov budú tri. Tým sa zabezpečí súvislý pruh s bezkolíznym preradením na Bratislavu,“ doplnil Miškovčík.

O uzávierke Kysuckej ulice v podjazde a o jednotlivých obchádzkových trasách budú v širšom centre mesta informovať dočasné dopravné značenia. „Vodiči tranzitujúci cez mesto budú informovaní dočasným dopravným značením o možnosti použitia D1 obchvatu Žilina – Juh, a to od cesty I/18 (Košická) cez cestu I/60 (Nemocničná) na cestu I/64 (Rajecká) s vyznačením D1 Ba,“ spresňuje mesto.

Dočasná organizácia MHD a SAD
Rekonštrukčné práce zasiahnu aj chod liniek MHD č. 21, 22, 27, 29 a 30, pre ktoré bude od začiatku uzávierky platiť nový cestovný poriadok. Dotknuté spoje nebudú zachádzať na zastávku Kysucká, ktorá bude obsluhovaná iba vybranými spojmi linky č. 22. Na tie bude možné prestúpiť z iných liniek MHD, a to predovšetkým na vybraných prestupných zastávkach Hálkova, Železničná stanica a Námestie hrdinov. 


Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) zároveň uvádza, že navrhnutý cestovný poriadok sa môže časom podľa potrieb upraviť a optimalizovať. Nové cestovné poriadky predmetných autobusových liniek nájdete po kliknutí na číslo autobusovej linky:

  • 21 (Bánová - Závodie - Veľká Okružná - Budatín - Považský Chlmec a späť)
  • 22 (Brodno - Žel. stanica - AUPARK - Hálkova - Rajecká - Bytčica a späť)
  • 27 (Hájik - Hurbanova - Budatín - Zádubnie - Zástranie a späť)
  • 29 (Žilinská Lehota - Strážov - Centrum - Budatín a späť)
  • 30 (Vranie - Budatín - Žel. stanica - Nemocnica - UNIZA - Vlčince - Nemocnica - Žel. stanica - Budatín - Vranie)

Obchádzkové trasy medzimestských autobusov SAD Žilina budú už čoskoro zverejnené na oficiálnom webe dopravcu.


Mesto v súvislosti s dopravnými obmedzeniami žiada obyvateľov Žiliny a okolia o pochopenie a trpezlivosť. Odmenou za dočasné zmeny v chode premávky má byť podľa samosprávy skvalitnenie života v oblasti verejnej a osobnej dopravy. „Mestu Žilina sa v tejto súvislosti podarilo zabezpečiť s ministerstvom dopravy a Železnicami SR investície v hodnote desiatok miliónov eur ako kompenzáciu za dopravné komplikácie, spôsobené prestavbou železničného uzla,“ doplnil Miškovčík.

Čo Žilina získa z modernizácie dopravného uzla?

  • rekonštrukciu železničnej stanice,
  • rekonštrukciu autobusovej stanice,
  • vybudovanie viacerých podjazdov, podchodov a nadjazdov, ktoré výrazne odľahčia dopravu v centre,
  • rekonštrukciu ciest a ulíc v lokalitách zasiahnutých výstavbou,
  • rekonštrukciu a zavedenie inteligentného osvetlenia v lokalitách zasiahnutých výstavbou,
  • dlhodobý bezplatný prenájom územia tzv. Veľkej harfy, popri Váhu, od Strážova po centrum, kde tak môže vzniknúť úplne nový park a športovo-relaxačná zóna,
  • vznikne priestor na budovanie cyklotrás medzi Strážovom a Tepličkou.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu