Jeseň môže premeniť nenáročnú turistiku na boj o život. Horskí záchranári pripomínajú potrebu zimnej výstroje


Foto: Jeseň môže premeniť nenáročnú turistiku na boj o život. Horskí záchranári pripomínajú potrebu zimnej výstroje Foto: Ilustračné/pixabay.com

Turista by sa deň pred túrou nemal výrazne namáhať, naopak mal by myslieť na dostatok oddychu a spánku. Keď sa už vyberie do hôr, mal by svoju trasu a výstroj dôkladne zvážiť a v ruksaku by nemalo chýbať dostatočné množstvo tekutín ani vhodná strava s vysokým podielom energie. Horskí záchranári upozorňujú na nástrahy jesennej turistiky v príspevku na sociálnej sieti. 

Jeseň je pre mnohých turistov najlákavejším obdobím pre horské túry.  S ochladením však v horách často prichádza k rýchlej zmene počasia a aj nenáročný výstup sa môže v okamihu zmeniť na boj o záchranu zdravia či života,“ uvádza sa v príspevku, ktorý zároveň informuje, že na pohoriach od nadmorskej výšky 1500 m. n. m. vznikla súvislá vrstva nového snehu. 

V prípade, že sa vyberiete na svahy nižšie položených cieľov, ktoré sú menej strmé a sneh tam ešte nie je tvrdý, odporúča sa použiť klasické retiazkové stúpacie železá. Tie klasické naopak poslúžia pri tvrdom a zľadovatenom teréne, ktorý pri turistike predstavuje zvýšené riziko ohrozenia zdravia.

Nielen voľba mačiek, ale aj chôdza v nich musí byť správna. Pri stúpaní sa prvé zabárajú špičky. Pri ich používaní sa odporúča chodiť viac rozkročmo, aby ste hrotmi nezavadili o časti oblečenia a nedošlo k zakopnutiu. Naopak, pri zostupových trasách sa ako prvé zabárajú do snehu zadné hroty,“ zdôrazňuje riaditeľ HZS Marek Biskupič. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu