Podjazd na Kysuckej ulici v Žiline uzatvoria 21. novembra, potvrdil to minister dopravy


Foto: Podjazd na Kysuckej ulici v Žiline uzatvoria 21. novembra, potvrdil to minister dopravy Foto: Facebook/Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR

S výstavbou a modernizáciou dopravného uzla v Žiline, ktorá sa považuje za jednu z najväčších investícií v železničnej doprave, súvisia aj viaceré obmedzenia. Jedným z nich je aj uzavretie známeho podjazdu na Kysuckej ulici, ktorého znepriechodnenie výrazne zasiahne do premávky v meste. Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal v livestreame na sociálnej sieti Facebook preto žiada verejnosť o porozumenie. 

Dopravné obmedzenia vznikajú z toho dôvodu, že v Žiline ideme preinvestovať viac ako 330 miliónov eur. Chcem všetkých obyvateľov Žiliny aj okolia poprosiť a požiadať o trpezlivosť a ohľaduplnosť. Robíme to preto, aby sa Žilina stala moderným železničným uzlom,“ uviedol Doležal.

Podjazd na Kysuckej ulici sa mal pôvodne uzatvárať 14. novembra, tento termín sa však posúva o týždeň a objekt tak nebude priechodný až od 21. novembra. Podľa Doležala primátor Žiliny Peter Fiabáne bojoval za obyvateľov mesta a z výstavby vyťažil maximum. Išlo predovšetkým o rekonštrukcie priľahlých mestských i miestnych komunikácií či inteligentné osvetlenie.

Výstupmi investičného projektu má byť zlepšenie komfortu cestovania, zvýšená kvalita nástupíšť na železničnej stanici či zrýchlenie diaľkovej dopravy a prejazdu Žilinou. „Z plánu obnovy budujeme aj nový nadjazd ponad železničnú trať a pripravujeme aj rekonštrukciu budovy železničnej stanice, takže nejde len o nástupištia. S tým súvisí aj predstaničný priestor a priľahlá autobusová stanica,“ spresnil minister Doležal.

Práce na miestnej komunikácii ulice Kysucká prebiehajú v troch fázach


Fáza I.

Vybúranie dopravného ostrovčeka v križovatke ulíc Kysucká – Kálov – P. O. Hviezdoslava , z dôvodu zobojsmernenia ul. Sasinkova. Trvanie prác: 2 dni (4. – 5.11.2022).

Fáza II.

Realizácia podporných opatrení na zníženie dopadov danej uzávery (realizácia vodorovného a zvislého DDZ) na ceste I/60 – ulica Ľavobrežná (Na Horevaží), I/60 – ulica Mostná, I/60 – ulica Nemocničná, I/60 – „estakáda“, I/64 – ulica Rajecká, I/18 – ulica Košická, I/11 – „estakáda a miestnych komunikáciách– ul. Kysucká, ul. Sasinkova, ul. P. O. Hviezdoslava, ul. Kálov, ul. Bratislavská, ul. Martina Rázusa. Súčasťou tejto fázy bude aj úprava železničného priecestia v smere na Rajec.  Trvanie prác: 7 dní (7. – 13.11.2022).

Fáza III.

Úplná uzávera ul. Kysucká v mieste pri podjazde pod traťou ŽSR.  Predpokladaný začiatok od 14.11.2022. Doba trvania 33 mesiacov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu