Sily pre špeciálne operácie majú nového veliteľa, funkciu prebral na slávnostnom nástupe v Žiline


Foto: Sily pre špeciálne operácie majú nového veliteľa, funkciu prebral na slávnostnom nástupe v Žiline Foto: Facebook/Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO

Novým veliteľom Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl SR sa stal Jaroslav Krám. Funkciu veliteľa prevzal v pondelok 7. novembra 2022 na slávnostnom nástupe v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

Minister obrany Jaroslav Naď  zdôraznil, že špeciálne sily už mnohokrát ukázali, akým dôležitým pilierom sú pre Slovensko. „Spomeniem excelentne zvládnutú evakuáciu civilov z Afganistanu, ale aj úlohy, ktoré súvisia so situáciou na Ukrajine alebo s pandémiou COVID-19,“ doplnil Naď.

Podľa nového veliteľa je smerovanie Síl pre špeciálne operácie výborne nastavené: „Mojou úlohou je pokračovať, nie je dôvod na veľké zmeny. Pochopiteľne, že budem reagovať na aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie a zavádzanie nových trendov. V minulosti sme dostali technické prostriedky, čo sa týka výzbroje a spojovacej techniky. Čo nám vyslovene chýba, je mobilita,“ dodal Krám.

Počet príslušníkov špeciálnych síl sa aktuálne blíži k číslu 1300, čo je zhruba päť až šesť percent celkových tabuľkových počtov Ozbrojených síl SR, čo je zaužívaný štandard v rámci Severoatlantickej aliancie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu