FOTO: Na Ulici M. R. Štefánika sa zmení typ parkovania a pribudne cyklistická trasa aj zeleň


FOTO: Na Ulici M. R. Štefánika sa zmení typ parkovania a pribudne cyklistická trasa aj zeleň
Galéria: 5 fotiek

Na Ulici M. R. Štefánika, ktorá začína na križovatke s Predmestskou a Košickou ulicou a vedie až do centra Žiliny, v súčasnosti prebieha rekonštrukcia. S otázkami ohľadom stavebných prác sa na našu redakciu obrátila čitateľka, ktorá ulicu hodnotí ako preplnenú a mnohokrát upchatú, pričom aktuálna rekonštrukcia má tento stav podľa nej naďalej zhoršovať. 

S uvedenými pochybnosťami o účinnosti zmien sme sa preto obrátili na žilinskú samosprávu. Práce, ktorých náklady v úseku 1000 m sú zazmluvnené vo výške 517 790 eur, vykonáva košická stavebná spoločnosť EUROVIA. Mesto upresnilo, že zámerom rekonštrukcie je zmena vizuálu, ale aj charakteru ulice v prospech udržateľnosti.

Na uvedenej ulici prebieha rekonštrukcia zelene v podobe výmeny stromov, okrem toho sa vytvoria vegetačné ostrovčeky, ktoré prispejú k zníženiu negatívnych dopadov dopravných vplyvov na danú lokalitu,“ uviedla Zuzana Cáliková z Odboru vnútornej organizácie a správy Mestského úradu v Žiline.



Výsledky stavebných prác však okrem životného prostredia majú mať pozitívny dopad aj na mobilitu na ulici. „Touto rekonštrukciou sa zároveň zmení charakter statickej dopravy a zo šikmého státia sa stane pozdĺžne parkovanie,“ spresnila Cáliková, ktorá zároveň doplnila, že novinky na komunikácii sa dotknú aj cyklistov.

V hlavnom priestore vozovky bude vyznačený protismerný cyklistický pruh, ktorý spojí centrum mesta s Vodným dielom či s mestskou časťou Vlčince. Samotná ulica sa tak podľa Cálikovej prirodzene spomalí a následne sa tým zvýši bezpečnosť všetkých druhov dopravy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu