V žilinskej nemocnici majú novú bylinnú procedúru, ktorá budúcim mamičkám uľahčí pôrod


Foto: V žilinskej nemocnici majú novú bylinnú procedúru, ktorá budúcim mamičkám uľahčí pôrod Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline zaviedlo pre budúce mamičky novú procedúru. Tá je užitočná nielen v poslednej fáze tehotenstva ale dokáže pozitívne ovplyvniť aj samotný priebeh pôrodu. Spočíva vo využití bylinného naparovania, pri ktorom sa spájajú účinky termoterapie, aromaterapie, hydroterapie a fytoterapie.

Za týmto účelom zrealizovalo vedenie nemocnice pre personál pôrodnice odborný workshop. V rámci prednášky priblížila certifikovaná lektorka postupy, ako správne a efektívne používať bylinné náparky. Okrem pôrodných asistentiek, ktoré sa tejto metóde venujú už dlhšiu dobu, sú aktuálne preškolené ďalšie pôrodné asistentky, sestry i lekári.

„Náparka v sebe spája tradičnú metódu nahrievania ženských pohlavných orgánov prostredníctvom teplých bylinných výparov. Pripravuje mäkké pôrodné cesty na pôrod tým, že podporuje ich uvoľnenie, otváranie a zvlhčenie,“ vysvetlila vedúca pôrodná asistentka Viktórie Ciprichovej.

Náparka podľa Ciprichovej pomáha zahriať celé telo, obzvlášť panvové dno, pričom teplá para pôsobí na zmäkčenie hrádze, ktorá sa stáva poddajnejšou, elastickejšou a znižuje sa riziko jej natrhnutia. „Dlhší pôrod môže byť pre ženy vyčerpávajúci a únavný. Táto špeciálna metóda im môže pomôcť zharmonizovať telo i myseľ, odbúrať strach a pripraviť sa na krásny okamih prvého stretnutia so svojím bábätkom,“ doplnila.


Počas naparovania nad bylinkami sa aktívne uvoľňuje vnútorné napätie. Vďaka tomu sa postupne odplavujú stresové hormóny, znižujú sa obavy z pôrodných bolestí a dochádza k psychickej úľave. Žilinská pôrodnica má k dispozícii dve bylinné náparky, ktorých súčasťou je individuálna krytá stolička a špeciálne bylinkové zmesi osobitne určené pre uvoľnenie pôrodných ciest, pôrodné hojenie či voňavý pôrod.

„Záleží nám na tom, aby sa naše pacientky cítili v pôrodnici komfortne. Ak je to pre ženu a dieťatko zdravotne bezpečné, vždy sa snažíme rešpektovať ich priania, pôrodný plán, pretože naším spoločným cieľom je, aby z pôrodnice odchádzala rodina spokojná. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa neustále snažíme prinášať nové služby a metódy,“ povedal primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP Žilina Martin Sudek.

S využívaním bylinnej náparky majú podľa jeho slov zatiaľ len pozitívne skúsenosti. Primár Sudek verí, že si táto metóda nájde v žilinskej pôrodnici svoje stále miesto, rodičky budú mať o ňu záujem a bude sa využívať pravidelne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu