Žilinčania zverejňujú na Facebooku fotografie nezabezpečených áut, nevedomky tak lákajú zlodejov


Foto: Žilinčania zverejňujú na Facebooku fotografie nezabezpečených áut, nevedomky tak lákajú zlodejov Foto: Ilustračné/pixabay.com

Vo facebookových skupinách mestských častí Žiliny často pribúdajú fotografie nezabezpečených áut spolu s ich EČV a presne uvedenou lokalitou, čím chce autor príspevku vyzvať majiteľa na vyriešenie situácie. Problémom však je, že takéto motorové vozidlo sa stáva ľahkých terčom pre osoby s nečestnými úmyslami.

Upozornenie vodiča, resp. držiteľa vozidla o otvorenom okne auta zverejnením príspevku na sociálnej sieti považujeme za nevhodné a potenciálne nebezpečné. Takúto informáciu môžu totiž využiť zlodeji a odcudziť nielen vo vozidle ponechané cennosti, doklady a batožinu, ale aj vozidlo samotné,“ uviedol zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina Martin Matejko.

Podľa neho je tak najvhodnejším riešením ihneď kontaktovať Policajný zbor (PZ) alebo Mestskú políciu (MP), ktoré vedia jednoducho vypátrať držiteľa vozidla, prípadne vďaka príslušníkom PZ alebo MP zabezpečiť dohľad nad predmetným vozidlom až do príchodu vodiča.

Je nutné dodať, že nezabezpečenie vozidla je priestupkom, nakoľko je vodič v zmysle Zákona o cestnej premávke povinný zabezpečiť vozidlo a prepravované veci proti odcudzeniu,“ spresňuje Matejko povinnosť vodiča vznikujúcu pri vzdialení sa od vozidla mimo jeho dohľad.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu