Horským záchranárom by mali umožniť pátranie po osobách v tiesni pomocou najmodernejších technológii


Foto: Horským záchranárom by mali umožniť pátranie po osobách v tiesni pomocou najmodernejších technológii Foto: hzs.sk

Včas lokalizovať osobu v tiesni je kľúčovým bodom pri záchrane života. Použitím najnovších technológií zameraných na presnejšiu lokalizáciu zachraňovaných osôb sa zaoberá novela o Horskej záchrannej službe, ktorou sa bude parlament zaoberať už počas najbližšej schôdze.

Horská záchranná služba eviduje viacero prípadov, kedy bezvýsledne pátrala po stratenom turistovi. Posledným prípadom je nezvestný turista, ktorý 22. októbra vyrazil zo Ždiaru smerom na Kopské sedlo, pričom do cieľovej Tatranskej Javoriny nedorazil a pátracia akcia trvá až do dnešných dní,“ uvádza sa na oficiálnom webe HZS.

Podstata úprav, ktoré vznikli v spolupráci s Policajným zborom SR a Asociáciou horských záchranárov, má spočívať v umožnení použitia zariadení umiestnených na dronoch, vrtuľníku, automobile, či samotných záchranároch, ktoré dokážu lokalizovať strateného aj na miestach bez pokrytia GSM signálom. 

Navrhované znenie ďalej zavádza zabezpečenie ochrany osobných údajov, pokyny týkajúce sa bezpečnosti osôb v horskej oblasti zamerané na prevenciu úrazov v horských oblastiach, upravuje počet horských oblastí na Slovensku, pričom zrušené budú 3 oblasti a v neposlednom rade systematicky rieši obnovu záchranárskeho materiálu,“ spresňuje HZS.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu