Krajský súd v Žiline priznal manželom rovnakého pohlavia nárok na trvalý pobyt na Slovensku


Foto: Krajský súd v Žiline priznal manželom rovnakého pohlavia nárok na trvalý pobyt na Slovensku Foto: Jakub Šanko

Krajský súd v Žiline rozhodol v pondelok 31. októbra 2022 v prospech homosexuálnych manželov, ktorým Slovensko nechcelo uznať trvalý pobyt. Žalobu podali Jakub Šanko de Ruiz, pochádzajúci z obce Veľké Rovné a jeho partner Mariano Ruiz de Šanko, ktorý je pôvodom z Argentíny.

Naše úrady odmietli udeliť Ruizovi trvalý pobyt z dôvodu, že zväzky rovnakého pohlavia neuznávajú. Podľa slovenskej cudzineckej polície je ich manželstvo v rozpore so slovenským zákonom o rodine. V žalobe sa pár odvolával na Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý chráni všetky formy rodinného spolužitia.

Súd potvrdil, že zamietnutím žiadosti v tomto prípade došlo k neoprávnenej diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a porušeniu práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života a slobody pobytu (bránenie v návrate slovenského občana do vlasti),“ informoval právny zástupca Ruiza Peter Kubina. 

Dodal, že tento rozsudok je prvý svojho druhu na Slovensku. „Verím, že pomôže aj ďalším osobám v rovnakej situácii,“ dodal Kubina. Štát voči rozhodnutiu ešte môže podať kasačnú sťažnosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu