V dôsledku tragických nehôd na cestách polícia spúšťa novú kampaň, zvýšia sa aj tresty za porušenie predpisov


Foto: V dôsledku tragických nehôd na cestách polícia spúšťa novú kampaň, zvýšia sa aj tresty za porušenie predpisov Foto: Facebook/Polícia Slovenskej Republiky

Polícia eviduje za rok 2022 rekordný nárast požitia alkoholu za volantom, v dôsledku čoho stúpa i počet smrteľných dopravných nehôd. V snahe predchádzať tragickým udalostiam na cestách pripravuje Ministerstvo vnútra SR viacero návrhov opatrení a tiež novú informačnú kampaň s názvom „Alkohol za volantom môže zabíjať“. Kampaň bola oficiálne spustená 27. októbra 2022 a potrvá do konca roka.

„Dôsledky nehody na zástavke Zochova v Bratislave sú pre celú spoločnosť traumatizujúce a je nemysliteľné aby sa to opakovalo. Aj preto spúšťame informačnú kampaň, ktorá má odradiť vodičov sadať si za volant po požití alkoholu. Alkohol síce dodáva sebadôveru, zároveň ale spomaľuje zmyslové a motorické reakcie a jazda pod jeho vplyvom je nebezpečná, ako pre opitého vodiča tak pre jeho okolie,“ zdôrazňuje dôležitosť zodpovedného prístupu minister vnútra SR Roman Mikulec.

Do komunikačnej kampane sa k ministerstvu vnútra pripojila Slovenská asociácia palivového priemyslu a obchodu (SAPPO) i množstvo čerpacích staníc. Kampaň sa bude realizovať formou videí na sociálnych sieťach Ministerstva vnútra SR, letákovou formou a tiež prostredníctvom premietania krátkych úderných videí priamo v priestoroch čerpacích staníc.

K nulovej tolerancii jazdy pod vplyvom alkoholu musí prispieť každý občan a to uvedomením sa a zodpovedným prístupom.  Z prieskumu AKO pre TV JOJ vyplynulo, že až 6,2 percenta opýtaných priznalo fakt, že už viackrát šoférovali pod vplyvom alkoholu. To je v prepočte viac ako 274-tisíc ľudí. Ďalších 7,6 percenta priznalo, že tak urobili len v kritickej situácii. Po prepočte na obyvateľa je to až  cez 336-tisíc ľudí.  

Polícia vykonáva od začiatku roka 2022 dopravno-bezpečnostné akcie na celom území  Slovenska - v mesiaci október pod názvom Radar, predtým bezpečnostné akcie pod názvom Budík, Život, Disciplína, Zodpovednosť. „Vo zvýšenom výkone dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky nepoľavíme, pričom na mesiac november je plánovaná na území SR ďalšia dopravno-bezpečnostná akcia,“ doplnil rezort vnútra.


Za deväť uplynulých mesiacov polícia prostredníctvom kontrol odhalila 8068 pozitívnych dychových skúšok u vodičov motorových vozidiel. Je to najviac za rovnaké obdobie od roku 2015. 

„Realita na našich cestách čo sa požitia alkoholu týka, je smutná. Za deväť mesiacov tohto roka evidujeme 9 073 dopravných nehôd,  z toho v 1069 prípadoch bol vinníkom alkohol u vodiča, čo je 12 %z celkového počtu dopravných nehôd,“ hovorí riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ Tomáš Vrábel.

Rezort vnútra pripravuje aj celý rad opatrení, aby odvážlivcov pod vplyvom alkoholu na našich cestách ubúdalo. Bodový systém, stacionárne zariadenia na meranie rýchlosti v mestách a obciach, posilnenie kompetencii mestských policajtov, nové návrhy v zákone o cestnej premávke súvisiace s jazdou pod vplyvom alkoholu sú všetko nové návrhy opatrení v snahe predchádzať tragickým udalostiam. 

Radary budú osádzané v miestach, ktoré sú prednostne označené ako nehodové miesta a úseky, alebo sú z iného dôvodu označené ako kritické. Prekročenie rýchlosti jazdy ako častá príčina dopravných nehôd sa navrhuje upraviť ako závažné porušenie, v ktorom bude môcť byť uložený aj zákaz činnosti viesť motorové vozidlá až na dobu 6 mesiacov.

„Navrhujeme, aby za porušenie pravidiel cestnej premávky, ktoré patria medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd bol pridelený fixne určitý počet bodov, po dosiahnutí ktorých bude povinný vodič motorového vozidla splniť určité povinnosti,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu