Čičmany majú nové pouličné osvetlenie, vďaka rekonštrukcii ročne ušetria takmer 4-tisíc eur


Foto: Čičmany majú nové pouličné osvetlenie, vďaka rekonštrukcii ročne ušetria takmer 4-tisíc eur Foto: Behaj lesmi 2022

V obci Čičmany bolo zrekonštruované verejné osvetlenie. Šesťdesiat kusov pouličných lámp bolo nahradených úspornou LED technológiou, ktorá pomôže ušetriť až 50 % nákladov na verejné osvetlenie. Po výmene zastaralého verejného osvetlenia tak obec ročne ušetrí 3900 eur.

Nové osvetlenie v Čičmanoch bolo realizované s podporou bežeckého podujatia Behaj lesmi. Organizátori spolu s partnermi poukázali ikonickej dedinke nenávratný finančný dar vo výške 12 600 eur, ktorý poslúžil na rekonštrukciu verejného osvetlenia. Zastaralé a často nefunkčné osvetlenie nahradila moderná LED technológia.

Čičmany boli tohtoročnou novinkou bežeckej série športového podujatia Behaj lesmi, ktoré kladie mimoriadny dôraz na udržateľnosť a zakladá si na maximálnej šetrnosti k prírode a prostrediu, kde sa jednotlivé preteky konajú. 

„Neprajná ekonomická situácia, na ktorú upozornili Čičmany verejnou výzvou o podporu a pomoc obci, nás inšpirovala pri rozširovaní konceptu ekologického partnerstva série Behaj lesmi. Udržateľnosť a rešpekt k prírode patria k našim základným hodnotám, a rovnako tak definujú toto bežecké podujatie. Aj preto sme obci poskytli nenávratný finančný dar, ktorý bol účelovo viazaný na revitalizáciu verejného osvetlenia,“ vysvetľuje partner podujatia. 


Modernizovaná technológia, dnes šetrí nielen životné prostredie, ale prispieva aj k efektívnejšiemu využívaniu finančných zdrojov obce. Modernizácia verejného osvetlenia Čičmian znamená úsporu energií na úrovni 50 percent.

„Staré osvetlenie nás stálo každoročne veľa finančných prostriedkov. Okrem vyššieho odberu energie sme museli rátať s nákladmi na výmenu a opravu starých lámp, ktoré už boli menej alebo úplne nefunkčné. Som veľmi vďačná za poskytnutú pomoc, ktorej sa nám dostalo. Nové osvetlenie, ktoré sme pred časom plne sfunkčnili slúži nielen obci a jej obyvateľom, ale bude prínosom aj pre tisíce návštevníkov, ktorí do Čičmian každoročne zavítajú,“ dodala starostka obce Čičmany Iveta Michalíková.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu