Čadca má po 12 rokoch nového primátora, Liptovský Mikuláš sa vyhol zmene len o 57 hlasov


Foto: Čadca má po 12 rokoch nového primátora, Liptovský Mikuláš sa vyhol zmene len o 57 hlasov Foto: Facebook - Matej Simasek/Ján Blcháč

Obyvatelia Čadce si zvolili zmenu, novým primátorom bude Matej Šimášek (Hlas-SD), ktorého v sobotňajších komunálnych voľbách podporilo 3962 voličov (55,4 %) Po 12 rokoch tak na primátorskej stoličke vystrieda úradujúceho Milana Guru (nezávislý), ktorý získal 1190 hlasov (16.64%)

Ten volebnú porážku priznal už krátko po polnoci na sociálnej sieti: „Prijímam výsledky volieb a chcem popriať novému primátorovi veľa úspechov pri vedení nášho mesta,“ napísal Gura. V prípade ostatných kysuckých miest si väčšina úradujúcich primátorov svoj post obhájila. 

Na Liptove žiadajú o prepočítanie hlasov

Funkciu primátora Liptovského Mikuláša v sobotňajších komunálnych voľbách obhájil Ján Blcháč. Úradujúci primátor vyhral nad protikandidátom Jánom Lacom (bývalým brankárom Slovenskej hokejovej reprezentácie) s tesným náskokom 57 hlasov. Laco však na sociálnej sieti avizoval, že chce dať znova prepočítať hlasy.

„Keď prehráte s niekým, kto bol lepší ako ste vy, treba skloniť hlavu a zagratulovať. Mrzelo by ma ale pri takto tesnom výsledku nepožiadať o prerátanie,“ uviedol Laco s tým, že chce takýmto spôsobom vyvrátiť pochybnosti. Argumentuje tým, že sa prvýkrát konali naraz dvoje voľby a sčítavanie hlasov z mesta bolo neskoro v noci.


Blcháč v Liptovskom Mikuláši zvíťazil s 4587 hlasmi (40,78 %). Za ním skončili Ján Laco s 4530 hlasmi (40,27 %) a Lucia Cukerová s 1070 hlasmi (9,51 %). 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu