Varínčania si premenovanie Ulice Dr. Jozefa Tisu neželajú, k platnosti referenda však chýbali 3 % voličov


Foto: Varínčania si premenovanie Ulice Dr. Jozefa Tisu neželajú, k platnosti referenda však chýbali 3 % voličov

Obyvatelia Varína v sobotu okrem spojených komunálnych a župných volieb rozhodovali aj o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu v miestnom referende. Podnet na jeho konanie podalo desať poslancov obecného zastupiteľstva.

Z tohto dôvodu mali Varínčania prístup do volebnej miestnosti až do 22:00, po 20:00 však už nebolo možné hlasovať v regionálnych voľbách. Na referendovú otázku “Súhlasíte s premenovaním Ulice Dr. Jozefa Tisu?” mohli na hlasovacom lístku označiť odpoveď áno, alebo nie.

Aby bolo referendum platné, vyjadriť sa musela nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Tých je vo Varíne približne 3-tisíc. K premenovaniu ulice sa však vyjadrilo iba 47% oprávnených voličov, čo znamená, že miestne referendum nebolo úspešné. S premenovaním súhlasilo 360 Varínčanov, proti premenovaniu bolo 1053 ľudí. 

O názve ulice tak bude rozhodovať krajský súd. Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR podal v septembri žalobu na žilinský krajský súd pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu v obci Varín. Urobil tak po tom, ako obecné zastupiteľstvo nevyhovelo protestu prokurátora, ktorý navrhol zrušiť alebo zmeniť názov ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu