V Martine sa obávajú manipulácie hlasov, skupina Anonymous chce dohliadať na sčítanie


Foto: V Martine sa obávajú manipulácie hlasov, skupina Anonymous chce dohliadať na sčítanie Foto: Ilustračné/pixabay.com

Dnes 29. októbra si verejnosť z celého Slovenska volí svojich zástupcov na komunálnej i župnej úrovni. Konanie spojených regionálnych volieb však aj tento rok prinieslo obavy z manipulácie hlasov, ktoré by ovplyvnili finálne výsledky.

Pochybnosti vyjadrilo v príspevku na sociálnej sieti aj lokálne aktivistické hnutie Anonymous Martin. „Zvyknete sa čudovať, prečo sú niektorí poslanci opakovane zvolení, aj keď je ich popularita na bode mrazu a nepoznáte nikoho, kto by ich volil? Zamysleli ste sa nad tým, čo sa deje vo volebných komisiách, keď sa nik spravodlivý nepozerá?“ uvádza sa v príspevku.

Tajné zoskupenie zároveň informuje, že v okresnom meste zabezpečí kontrolu nad priebehom volieb: „Manipulácie s hlasovacími lístkami, ‚náhodný’ výpadok počítačovej siete, výpadok prúdu. Všetky tieto možnosti sú na stole. My sme sa však poistili. V každej volebnej miestnosti budeme mať oči. Budeme tam, aj keď si budete myslieť, že sú tam len vaši.“ 


Anonymous Martin vyzýva na kontrolu aj zo strany občanov. Totiž na rozdiel od kandidátov na posty poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev, starostov, primátorov a predsedov vyšších územných celkov, občania s platným volebným právom môžu zotrvať vo volebnej miestnosti aj po svojom hlasovaní, a to vrátane času, keď na mieste dochádza ku sčítaniu hlasov.

Umožnenie ich prítomnosti je však podmienené niekoľkými pravidlami. „Osoby, ktoré prejavili záujem o pozorovanie priebehu volieb a sčítania hlasov nemôžu zasahovať do priebehu hlasovania, nahliadať do zoznamu voličov a robiť si z neho výpisy, odpisy, fotografické záznamy alebo videozáznamy,“ upozorňuje Ministerstvo vnútra SR.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu