Mená kandidátov zostávajú na hlasovacích lístkoch aj po ich odstúpení, hlasy však nebudú započítané


Foto: Mená kandidátov zostávajú na hlasovacích lístkoch aj po ich odstúpení, hlasy však nebudú započítané Foto: Mesto Žilina

Termín spojených komunálnych a župných volieb sa nezadržateľne blíži (29. októbra od 7:00 hod.) a s ním rastie aj napätie medzi kandidátmi na poslancov, starostov, primátorov či županov. Počet voliteľných kandidátov sa však môže kedykoľvek znížiť - či už odstúpením z vlastného rozhodnutia, alebo odvolaním politickou stranou.

Dnes na poludnie z boja o post primátora mesta Žilina odstúpil Štefan Zelník (ŽIVOT-NS). Svoje rozhodnutie oznámil na tlačovom brífingu, kde zároveň vyjadril podporu kandidátovi Patrikovi Gromovi (HLAS-SD, KDH). Ako dôvod svojho odstúpenia uviedol túžbu zotrvať v sektore zdravotníctva a zabezpečiť obyvateľom Žiliny dobrú zdravotnú starostlivosť.



Čo sa však stane s menami bývalých kandidátov na hlasovacích lístkoch? Budú voliči vopred upozornení na skutočnosť, že niektoré osoby už nekandidujú? S týmito a ďalšími otázkami sme sa obrátili na Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

„Meno kandidáta, ktorý sa po zaregistrovaní vzdal kandidatúry, alebo bol odvolaný politickou stranou, zostáva na hlasovacom lístku. Obec je povinná zabezpečiť, aby zoznam kandidátov, ktorí sa vzdali, alebo boli odvolaní politickou stranou, bol uverejnený vo volebnej miestnosti, najlepšie za zástenou, aby volič mal informácie k dispozícii pri úprave hlasovacích lístkov,“ informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Pokiaľ sa stane, že volič napriek upozorneniu zakrúžkuje kandidáta, ktorý už nebojuje o post poslanca, primátora či župana, jeho hlas nebude pri prideľovaní mandátov započítaný. Samotný hlasovací lístok, a teda aj ostatné pridelené hlasy, však budú naďalej platné. Žilinčania by si preto mali dať pozor najmä pri vypĺňaní bielych hlasovacích lístkov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu