FOTO: Koncert Jany Kirschner Nemlčať je zlato vyzýval Žilinčanov k odvahe vystúpiť proti korupcii


FOTO: Koncert Jany Kirschner Nemlčať je zlato vyzýval Žilinčanov k odvahe vystúpiť proti korupcii
Galéria: 17 fotiek

V stredu 19. októbra sa Mariánske námestie v Žiline naplnilo fanúšikmi Jany Kirschner, ale aj ľuďmi, ktorí sa rozhodli konečne prelomiť ticho. Netradičné podujatie Nemlčať je zlato, zamerané predovšetkým na boj proti korupcii, zorganizoval Úrad na ochranu oznamovateľov.

Táto nezávislá inštitúcia na Slovensku už rok chráni whistleblowerov - osoby, ktoré sa rozhodli nahlásiť nekalé praktiky vo svojom okolí alebo zamestnaní. Cieľom organizátorov koncertu bolo predovšetkým zoznámiť Žilinčanov s existenciou Úradu na ochranu oznamovateľov a dodať im odvahu postaviť sa proti korupcii.



Na začiatku podujatia vystúpila skupina mímov s krátkou scénkou, v ktorej znázornili lákavosť peňazí. Súčasťou programu boli tiež rozhovory s predsedníčkou úradu Zuzanou Dlugošovou a whistleblowerkou Máriou Koránovou, ktorej inštitúcia pomohla zastaviť výpoveď zo zamestnania.

„Ľudia nás ešte nepoznajú, nemôžu si k nám vybudovať dôveru. A aj preto sme tu dnes, tá dôvera sa buduje krok po kroku, preto aj tu budú ľudia, ktorí s nami už touto cestou prešli,“ povedala predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová.

V priebehu akcie mohli všetci prítomní anonymne napísať na papier, kde a za akých okolností sa stretli s korupciou, a vhodiť ho do osudia. Po ukončení druhého rozhovoru nasledovalo losovanie víťazov, ktorí získali mikiny s logom Úradu na ochranu oznamovateľov. Zlatým klincom programu bol samotný koncert Jany Kirschner.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu