FOTO: Balustrádu v centre Žiliny čistia od grafitov, povlakov aj tmavých škvŕn. Financie mestu poskytla OOCR


FOTO: Balustrádu v centre Žiliny čistia od grafitov, povlakov aj tmavých škvŕn. Financie mestu poskytla OOCR
Galéria: 6 fotiek
Foto: Mesto Žilina

V uplynulých dňoch sa v Žiline začalo s čistením kamennej Balustrády, ktorej výstavbu v minulosti financovalo mesto. Cena prác spoločnosti restART SK, s.r.o., ktorá sa stala víťaznou vo verejnej súťaži, sa napokon vyšplhala na 77 999 eur vrátane DPH. Zhotoviteľ podpísal zmluvu koncom septembra, pričom realizácia by mala prebehnúť do 60 dní.

Financie z rozpočtu OOCR sú z dotácie na podporu rozvoja cestovného ruchu, ktorú vo výške 58-tisíc eur poskytlo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, zvyšných 20-tisíc eur zafinancovala samospráva,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík, ktorý zároveň vysvetľuje, že nepriaznivý stav Balustrády v historickej časti mesta je dlhodobým problémom.


Z povrchu kameňa by pod tlakom horúcej vody s použitím tenzidového čističa mali zmiznúť nelegálne grafity, síranové povlaky aj železité či meďnaté škvrny. Zároveň sa mechanicky odstránia uvoľnené výplne škár, vyplnia sa otvorené škáry a pomocou biocídneho prípravku sa zlikviduje biologické napadnutie kameňa.

Rekonštrukčné práce sú zamerané aj na mechanické dočistenie povrchu kameňa pomocou brúsneho kameňa, tmelenie rušivých úbytkov kamennej hmoty a lokálnu retuš rušivých farebných kontrastov v kameni, tmeloch a škárach,“ doplnil Miškovčík.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu