Veľkoplošnú streetartovú maľbu na žilinskom Bôriku tvorí 17 motívov spojených s mestom


Foto: Veľkoplošnú streetartovú maľbu na žilinskom Bôriku tvorí 17 motívov spojených s mestom Foto: Vladimír Randa

Projekt so zámerom znížiť mieru vizuálneho smogu v Žiline sa v mestskej časti Bôrik stal realitou. Veľkoplošná 65-metrová maľba s názvom „Za všetkým hľadaj Žilinu“ premenila známu stenu pri beachvolejbalových kurtoch na umelecké dielo.

Pred samotnou realizáciou boli na základe dobrej vôle majiteľov steny odstránené všetky billboardy a potom počas dobrovoľníckych brigád aj ostatné reklamné polepy. Dielo vzniklo vďaka súhlasu a spolupráci s CK Stavtour a Licitor group,“ uviedol jeden z autorov myšlienky, Vladimír Randa.

Stena v pôvodnom stave

Na novom vzhľade objektu, ktorý v posledných rokov zaplavovali billboardy a staré reklamy, pracoval Viktor Feher a jeho tím z natreto.sk v spolupráci so žilinským grafikom Petrom Dlhopolčekom. Financovať projekt sa podarilo vďaka spustenej crowdfunfingovej výzve “Podporme v Žiline umenie namiesto billboardov”.

Do internetovej zbierky sa napokon zapojilo 41 darcov, vďaka ktorým sa podarilo prekročiť hranicu potrebných 4 050 eur. Peniaze boli využité na nákup farieb a odmenu pre umelcov za grafické spracovanie návrhu a realizáciu diela, ktoré svojím pestrým vzhľadom prepojeným so 17 žilinskými motívmi rozjasnilo okolie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu