36-ročný turista vo Furkotskej doline náhle upadol do bezvedomia, napriek okamžitej resuscitácii neprežil


Foto: 36-ročný turista vo Furkotskej doline náhle upadol do bezvedomia, napriek okamžitej resuscitácii neprežil Foto: ilustračné

V sobotu 15. októbra 2022 krátko po poludní bol na tiesňovú linku Horskej záchrannej služby (HZS) nahlásený kolaps 36-ročného turistu vo Furkotskej doline. Muž počas zostupu z Bystrej lávky, pri Vyšnom Wahlenbergovom plese, náhle upadol do bezvedomia.

Počas telefonátu svedkov na tiesňovú linku došlo uňho aj k zástave obehu. Následne bola okamžite zahájená telefonicky riadená kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) podľa inštruktáže operátorky záchrannej služby.

O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Z heliportu v Starom Smokovci bol na palubu vrtuľníka vyzdvihnutý záchranár HZS, ktorý bol následne spolu s lekárkou vysadený priamo pri postihnutom a spoločne pokračovali v rozšírenej resuscitácií

Po nevyhnutných, život zachraňujúcich úkonoch, bol turista za kontinuálnej KPR letecky evakuovaný pomocou lanovej techniky do nemocnice v Poprade. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu sa mladého muža nepodarilo zachrániť. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu