Žilinčania majú plné schránky volebných letákov, roznášatelia v niektorých prípadoch porušujú zákon


Foto: Žilinčania majú plné schránky volebných letákov, roznášatelia v niektorých prípadoch porušujú zákon

Necelé tri týždne pred regionálnymi voľbami vrcholia aj volebné kampane kandidátov na post primátora, starostu, predsedu župy či poslanca miestnej alebo krajskej samosprávy. 

Kandidáti využívajú rôzne formy propagácie, aby verejnosti odprezentovali svoj volebný program. Často využívanou formou sú aj volebné letáky roznášané do poštových schránok. Žilinčania si ich mohli nájsť už niekoľko, medzi nimi sa nájdu aj takí, ktorým v schránkach pristali napriek tomu, že si ich neželajú.

Málokto však vie, že v tomto prípade ide o porušenie zákona, čo potvrdil aj mediálny právnik JUDr. Igor Chovan: „Vhadzovanie letákov do schránok, napriek tomu, že adresát oznámi, napr. oznamom na schránke, že si nepraje dostávať reklamné materiály, je porušením zákona o reklame (§ 3 ods. 4),“ uviedol. 


V takomto prípade je možné osobe, ktorá leták do schránky vložila, udeliť sankcie. Tie však v zmysle zákona nebude znášať subjekt, ktorý sa propaguje formou letákov ale osoba, ktorá ich do schránky vhodila. Len málokedy sa však dá naozaj dokázať, kto predmetné reklamné letáky do schránky vložil. 

O porušovanie zákona ide taktiež len v prípade, ak má adresát na schránke označenie „Nevhadzovať letáky“ alebo inú slovnú formuláciu vyjadrujúcu nesúhlas s touto formou reklamy. Ak adresát napriek označeniu reklamné letáky naďalej dostáva, ide o ilegálnu činnosť. 

„V tom prípade treba kontaktovať Slovenskú obchodnú inšpekciu. Je orgánom dozoru pre tento prípad a v prípade preukázania spáchania správneho deliktu môže uložiť sankciu,“ doplnil Igor Chovan. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu