Do Žiliny prichádza protikorupčný koncert Jany Kirschner Nemlčať je zlato, symbolom dňa budú mímovia


Foto: Do Žiliny prichádza protikorupčný koncert Jany Kirschner Nemlčať je zlato, symbolom dňa budú mímovia Foto: Úrad na ochranu oznamovateľov

V stredu 19. októbra zavíta do Žiliny netradičné podujatie zamerané na boj proti korupcii nabité skvelou hudbou a „tichým“ programom. Úrad na ochranu oznamovateľov organizuje protikorupčný koncert Jany Kirschner s titulkom Nemlčať je zlato.

Koncert spojený s rozhovormi a vystúpeniami začne o 17:00 hod. na Mariánskom námestí. V prípade nepriaznivého počasia bude podujatie presunuté do priestorov Novej synagógy so začiatkom o 18:00 hod. večer. Pokiaľ by došlo k takejto zmene, organizátori verejnosť upozornia s dostatočným predstihom. Vstup na protikorupčný koncert je bezplatný.

Úrad na ochranu oznamovateľov je nezávislá inštitúcia, ktorá pomáha a chráni whistleblowerov, teda ľudí, ktorí sa rozhodli nezatvárať oči pred nekalými praktikami svojich nadriadených či firiem, pre ktoré pracujú. Príkladom takéhoto zamestnávateľa by bola spoločnosť, ktorá vyrába zdraviu škodlivý produkt a klame zákazníkom o jeho zložení.

„Oznamovatelia môžu čeliť šikane, výpovedi či inému negatívnemu správaniu zo strany zamestnávateľa, nadriadeného alebo dokonca kolegov. Náš úrad je tu na to, aby zastavil takéto praktiky a podporil odvážnych a zodpovedných pracovníkov,“ uvádza web úradu.

Za jeden rok oficiálneho fungovania sa na Úrad na ochranu oznamovateľov obrátilo 300 ľudí, ktorí sa chceli poradiť alebo oznámiť skutky, ktoré považovali za trestné. Profesionálni právnici sa dodnes zaoberali 95 prípadmi. Kampaň Nemlčať je zlato má ľuďom ukázať odvahu whistleblowerov a zároveň im pomôcť zbaviť sa strachu z nahlásenia korupcie.

„Našou ambíciou je, aby čo najviac ľudí vedelo o úrade a ochrane a podpore, ktorú im vieme poskytnúť. Spúšťame preto komunikačnú kampaň financovanú z Plánu obnovy a odolnosti SR. Postavili sme ju na známom slovenskom prísloví, že mlčať je zlato. Ak však ide o podvody a korupciu, platí pravý opak, a to, že nemlčať je zlato,“ vysvetlila predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová.


Na podujatí okrem speváčky a skladateľky Jany Kirschner s kapelou vystúpi aj niekoľko mímov. Tí symbolizujú práve mlčanie a ticho, ktoré sa Úrad na ochranu oznamovateľov snaží prelomiť. Súčasťou večera budú tiež rozhovory vrátane debaty s whistleblowerkou Máriou Koránovou, ktorej inštitúcia pomohla zastaviť výpoveď z práce.

Návštevníci protikorupčného koncertu majú šancu vyhrať tričká a mikiny s merchom Úradu na ochranu oznamovateľov. Okrem večerného programu vystúpia mímovia v priebehu dňa na niekoľkých navštevovaných miestach v centre Žiliny.

Program vystúpení mímov:

  • 11:15 Národná ulica pred Železničnou stanicou,
  • 11:45 Národná ulica pri UniCredit bank,
  • 12:15 Námestie Andreja Hlinku,
  • 12:45 pred nákupným centrom Mirage,
  • 13:30 Mariánske námestie,
  • 14:00 pred nákupným centrom Mirage,
  • 14:45 Námestie Andreja Hlinku.

„V akej spoločnosti budeme žiť, závisí aj od toho, ako sa v kritických chvíľach zachováme. Ďakujem preto všetkým oznamovateľom, ktorí sa postavili za správnu vec,“ dodala Zuzana Dlugošová.

Pokiaľ sa na protikorupčný koncert v Žiline chystáte, potvrďte svoju účasť na facebookovom podujatí. Na tomto mieste budú organizátori zverejňovať aktuálne informácie o počasí a teda aj prípadnej zmene miesta konania koncertu.

Miesto: Mariánske námestie, Žilina
Dátum: 19.10.2022 - 17:00    23:59



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu