Nové biometrické občianske preukazy by mali byť vydávané od decembra, povinné budú v roku 2031


Foto: Nové biometrické občianske preukazy by mali byť vydávané od decembra, povinné budú v roku 2031 Foto: Ilustračné foto

Obyvateľom Slovenska, ktorí využívajú na potvrdzovanie online komunikácie elektronický podpis na svojom občianskom preukaze, aktuálne prichádzajú do elektronických schránok rovnaké upozornenia. Najneskôr 31. decembra tohto roka má byť zrušená platnosť všetkých kvalifikovaných certifikátov, čím skončí možnosť využitia elektronického podpisu.

Dôvodom tohto kroku je spustenie novej verzie aplikácie eID klient, vďaka ktorej občania využívajú viaceré elektronické služby štátu. Koniec platnosti certifikátov na elektronický podpis sa však v skutočnosti dotkne iba držiteľov občianskych preukazov, ktoré boli vydané pred 20. júnom 2021.

Zrušenie možnosti využitia elektronického podpisu neovplyvní žiadne iné digitálne funkcie dokladov. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky preto odporúča osobám, ktoré často nekomunikujú formou elektronického podpisu, aby si zatiaľ nemenili občianske preukazy a počkali na najnovší typ dokladu, ktorý bude k dispozícii už čoskoro.


V príprave na vydávanie biometrických bezkontaktných občianskych preukazov sme natoľko pokročili, že sme schopní  začať  tento najmodernejší typ dokladu vydávať v prípade schválenia legislatívneho návrhu, už  v decembri,“ vysvetlil minister vnútra Roman Mikulec.

Takýto občiansky preukaz bude od augusta 2031 povinný pre všetkých občanov. Dôvodom počkať na nový typ dokladu je aj skutočnosť, že aktuálne vydávané občianske preukazy nemajú platnosť štandardných 10 rokov. V prípade, že elektronický podpis nutne potrebujete, ministerstvo vnútra od tohto mesiaca vydáva nové doklady bez poplatku, pokiaľ im vypršala platnosť certifikátov.

„Ide o nový typ eID karty, ktorý okrem biometrickej podoby tváre a odtlačkov prstov bude mať bezkontaktný čip, rovnako ako cestovné pasy, ktoré v biometrickej kvalite vydáva Slovenská republika viac ako desať rokov. Zároveň bude mať biometrický OP nový dizajn s množstvom najmodernejších bezpečnostných prvkov, ktoré minimalizujú riziko jeho zneužitia pri strate či krádeži,“ popisuje ministerstvo vnútra nové doklady.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu