Na Liptove opravia 10-kilometrový úsek cesty I/18 za viac než 5,5 milióna eur


Foto: Na Liptove opravia 10-kilometrový úsek cesty I/18 za viac než 5,5 milióna eur Foto: Ilustračné foto

Frekventovaná komunikácia prvej triedy I/18, ktorá spája Žilinu s Michalovcami, prejde na niekoľkokilometrovom úseku rozsiahlou rekonštrukciou. Vyplýva to z ukončenej verejnej súťaže a podpísanej zmluvy o dielo, ktorú zverejnila Slovenská správa ciest.

Cesta I/18 vedie v Žilinskom kraji cez okresy Žilina, Martin, Dolný Kubín, Ružomberok a Liptovský Mikuláš. Napriek tomu, že po nej denne prejdú tisícky vozidiel, komunikácia je na viacerých miestach v zlom technickom stave. V blízkej dobe by mala preto začať oprava jedného z najpoškodenejších úsekov na Liptove.

Na nutnosť komplexnej rekonštrukcie cesty medzi Liptovským Mikulášom a obcou Ľubeľa poukazujú občania aj Združenie miest a obcí Liptova už niekoľko rokov. V roku 2018 dostala vozovka medzi Ľubeľou a Liptovským Michalom nový asfaltový povrch, oprava ďalšieho približne 10-kilometrového úseku komunikácie začne ešte tento rok.


„Päťročná snaha sa podarila! Cesta Ľubeľa - Liptovský Mikuláš sa začne kompletne rekonštruovať! Tankodróm medzi Ľubeľou a Liptovským Mikulášom sa stane minulosťou! Na Slovenskej správe ciest bola podpísaná zmluva o dielo a dnes bola stavba odovzdaná zhotoviteľovi. Teším sa, že na budúci rok už budeme chodiť po novej ceste,“ uviedol starosta obce Ľubeľa Erik Gemzický v príspevku na sociálnej sieti.

Zmluva o dielo so zhotoviteľom, ktorým je spoločnosť MBM-GROUP, a.s., zahŕňa okrem samotnej opravy komunikácie I/18 aj rekonštrukciu alebo výstavbu šiestich autobusových zastávok, úpravy na križovatkách s cestami tretej triedy a dva mostné objekty.

Prípravné práce na stavbe by mali začať už v priebehu budúceho týždňa. Zhotoviteľ má rekonštrukciu dokončiť do desiatich mesiacov, do tejto lehoty však nie je započítané zimné obdobie od 1. decembra 2022 do 1. marca 2023. Slovenská správa ciest za opravu frekventovaného úseku zaplatí 5 560 056 eur a 84 centov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu