V spojených regionálnych voľbách bude možné voliť len v mieste trvalého pobytu


Foto: V spojených regionálnych voľbách bude možné voliť len v mieste trvalého pobytu Foto: ilustračné

V spojených voľbách do orgánov samosprávy obcí a do orgánov samosprávnych krajov je možné voliť len v mieste svojho trvalého pobytu. Voliči si tak nebudú môcť vybaviť prenosný volebný preukaz, ako to býva pri prezidentských či parlamentných voľbách.

Dôvodom je, že pri parlamentných či prezidentských voľbách má celé Slovensko rovnaké volebné lístky a rovnaký výber kandidátov. V prípade regionálnych volieb sú volebné lístky v každom meste i okrsku iné. Preto môže volič hlasovať iba vo volebnom okrsku, v ktorého zozname je zapísaný.

Ďalším dôvodom je i logistika. Ak by napríklad volič zo Žiliny odovzdal volebný lístok v Bratislave, ešte v ten deň by musel doraziť do príslušného volebného okrsku v Žiline, aby sa mohol započítať. Takto sa pri záverečnom zrátavaní hlasov informácie o počtoch odovzdávajú jednoduchšie. 


Ak sa však niekto nemôže k volebným urnám dostaviť zo zdravotných dôvodov, môže hlasovať do prenosnej alebo špeciálnej volebnej schránky. „Prenosná volebná schránka je určená pre voličov, korí sa nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov. O hlasovanie do špeciálnej volebnej schránky budú môcť požiadať voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia Covid-19,“ uvádza Ministerstvo vnútra SR. 

Voliť sa bude vo všetkých obciach v 6 010 okrskoch. Krajské voľby sa vykonajú v 2 926 obciach a komunálne voľby sa vykonajú v 2 921 obciach. V piatich obciach na Slovensku sa voľby z dôvodu nepodania kandidátnych listín ani pre voľby do obecného zastupiteľstva, ani pre voľby starostu obce neuskutočnia. V rámci Žilinského kraja ide o obec Ratkovo v okrese Martin.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu