Sedem tipov k energetickej úspore: Výrazne pomôže aj sledovanie vlhkosti v miestnosti či kratšie sprchovanie


Foto: Sedem tipov k energetickej úspore: Výrazne pomôže aj sledovanie vlhkosti v miestnosti či kratšie sprchovanie Foto: Ilustračné

Aká je ideálna teplota a vlhkosť v miestnostiach či ako pristupovať k znižovaniu energetickej spotreby v časoch krízy? Na naše otázky odpovedala manažérka marketingu spoločnosti MH Teplárenský holding (MHTH) Andrea Devánová, ktorá ponúka sedem jednoduchých krokov k energetickej úspore.

Rady a tipy ako okamžite dosiahnuť energetickú úsporu:

1. Neprekurujte miestnosti
Prvým krokom by malo byť odvzdušnenie radiátorov, keďže uviaznutý vzduch v rozvodoch môže zvýšiť náklady aj o 10 %. Jednoduchým a základným tipom je regulovanie teploty pomocou termostatických hlavíc, pričom tie môžu byť mechanické alebo inteligentné, ktoré možno ovládať cez mobilný telefón. 

Zimné obdobie si prirodzene vyžiadava aj teplejšie oblečenie, ktoré dokáže pocitovú teplotu zvýšiť o 2 až 3 °C, a tým aj nepriamo obmedziť rozsah kúrenia. Teplotu v izbách stačí udržiavať na hranici 20 °C, pričom pre zdravý spánok je vhodná ešte nižšia teplota, a to 18 °C. Dôležité je taktiež radiátory pri odchode z bytu nevypínať úplne, keďže vykurovanie chladných priestorov by bolo následne energeticky náročnejšie a, samozrejme, aj nákladnejšie.

2. Správne vetrajte
Vetranie v našich príbytkoch by malo byť krátke, no intenzívne. Nemali by sme sa preto báť otvoriť okná naplno a zároveň nezabudnúť na stiahnutie termostatickej hlavice na minimum. Výhodou je rekuperácia vzduchu, ktorá dokáže zachytiť teplo a dodať ho späť do miestnosti spolu s čerstvým vzduchom.

3. Udržujte správnu vlhkosť
Podľa spoločnosti MH Teplárenský holding (MHTH) je optimálna vlhkosť v byte počas zimného obdobia na úrovni 50 až 60 %. Rizikom je príliš suchý vzduch pod 30 %, ktorý zaťažuje dýchacie cesty, no problémom je aj príliš vlhký vzduch, ktorý podporuje tvorbu plesní. 


Pri vlhkosti vzduchu 30 % a teplote 23 °C máme rovnakú tepelnú pohodu ako pri teplote 21 °C a vlhkosti vzduchu 60 %, ušetríte pritom 12 % tepla,“ uvádza sa vo vyjadrení MHTH.

4. Vykurovacie telesá udržujte čisté
V niektorých prípadoch sú vykurovacie telesá pre svoj vzhľad či umiestnenie prekrývané textíliami, závesmi či založené nábytkom. Tomu by sme sa však mali vyhnúť. Nevýhodou z energetického hľadiska je aj sušenie mokrého oblečenia na radiátoroch. 

5. Krátke sprchovanie namiesto kúpeľa
Počas chladných dní láka horúca sprcha po návrate domov ešte o čosi viac, no v skutočnosti ide len o náš komfort. Pokiaľ chceme znížiť našu energetickú spotrebu, je potrebné vedieť, že pri teplej vode je možné ušetriť až dve tretiny energie.

6. Utesnite alebo vymeňte okná a dvere za nové
Zateplenie domu vrátane pivníc a striech a hydraulické vyregulovanie vykurovacej sústavy by malo byť podľa spoločnosti MHTH v dnešnej dobe už samozrejmosťou.

7. Využite smart riešenia
Už spomínanú teplotu či vlhkosť v domácností môžete lepšie regulovať a evidovať vďaka inteligentným teplomerom a vlhkomerov. S nimi spojené mobilné aplikácie a nastaviteľné režimy či inteligentné ovládanie inteligentných zariadení v byte zároveň motivujú k šetreniu s energiami a navrhujú výhodné kroky k tepelnej pohode.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu