Potápači vylovili z tatranských plies viac ako 100 kilogramov neporiadku. Našli utopený dron, topánky i stavebný odpad


Foto: Potápači vylovili z tatranských plies viac ako 100 kilogramov neporiadku. Našli utopený dron, topánky i stavebný odpad Foto: www.tatry.cz

V rámci 29. ročníka akcie Čisté vody odstránili v piatok 30. septembra neporiadok po letnej turistickej sezóne vo Vysokých Tatrách. Spod hladiny štyroch tatranských plies vylovili potápači celkovo 112 kilogramov odpadu. Informovala o tom Martina Petránová zo Správy Tatranského národného parku.

Do Štrbského, Popradského, Velického a Nového Štrbského plesa sa tento rok ponorilo dokopy 49 potápačov. Najväčšie množstvo neporiadku vylovili zo Štrbského plesa. Jeho dno odbremenilo 22 potápačov o celkovo 82,5 kilogramu odpadu.


Najmenej neporiadku bolo v Novom Štrbskom plese, odkiaľ šiesti potápači vytiahli štyri kilogramy smetí. Ďalších 9,5 kilogramu odpadu skončilo na brehu Velického plesa, kde sa ponáralo osem dobrovoľníkov. Z Popradského plesa 13 potápači vylovili celkovo 16 kilogramov neporiadku.

„Potvrdil sa trend posledných rokov, že spravidla ide o neporiadok staršieho dáta a nový odpad pribúda len sporadicky. Aj váha ukázala približne rovnaké číslo ako pred troma rokmi, keď sme naposledy čistili plesá hromadne,“ zhodnotil 29. ročník akcie Čisté vody jej koordinátor Peter Spitzkopf.

Vo vreciach končili najmä plastové poháriky, obaly z potravín či sklenené fľaše, našiel sa však aj stavebný odpad. Potápačom sa podarilo vyloviť aj niekoľko kuriozít, ako závoj nevesty, hrebeň, dron, topánka či minca v hodnote 100 forintov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu