Petrovi Fiabáne v našom predvolebnom prieskume pribudli falošné hlasy, upozornil na to sám primátor


Foto: Petrovi Fiabáne v našom predvolebnom prieskume pribudli falošné hlasy, upozornil na to sám primátor

Jesenné komunálne voľby sa pomaly blížia a občanov zaujíma, kto by mohol počas najbližších rokov viesť jednotlivé mestá a obce, ako aj celý Žilinský samosprávny kraj. O post primátora Žiliny v tomto volebnom období súperí deväť kandidátov, medzi ktorými je aj aktuálny primátor Peter Fiabáne.

Mnohí Žilinčania sa pred voľbami zaujímajú, ktorý kandidát má najväčšiu šancu na víťazstvo. Jedným z často využívaných prostriedkov na zistenie preferencií verejnosti sú predvolebné ankety a prieskumy. Verejnú mienku sleduje aj naša redakcia pomocou ankety umiestnenej pri každom článku uverejnenom v posledných dňoch.

Čitateľom sme položili otázku, komu by dali svoj hlas na primátora Žiliny, ak by sa komunálne voľby konali už túto sobotu. Aby bola zachovaná anonymita hlasovania, prieskum sme nezabezpečili nutnosťou uvedenia žiadnych osobných údajov. Zariadenie s jednou IP adresou však mohlo byť použité na zapojenie sa do ankety maximálne raz. Opakované pokusy o hlasovanie boli taktiež identifikované pomocou súborov cookie.

V piatok 30. septembra sme zaznamenali podozrivé zvýšenie počtu respondentov, ktorí sa zapojili do prieskumu na našom webe. Krátko pred 7:00 hod. ráno začali rýchlo pribúdať hlasy primátorovi Petrovi Fiabáne. Počas dňa získal tento kandidát viac než 3-tisíc hlasov, ktoré boli pridávané v pravidelných intervaloch 30 až 90 sekúnd. Zvyčajne pritom pribudlo 4 až 5 hlasov súčasne.

Rozdiel vo výsledkoch ankety obnovenej zo zálohy po zistení falošných hlasov

S najvyššou pravdepodobnosťou bol na ovplyvnenie ankety využitý zaplatený proxy server, ktorý hlasujúcemu umožňuje anonymne využívať rôzne IP adresy. Tomu nasvedčuje aj skutočnosť, že identifikované IP adresy prislúchajú krajinám ako napríklad Ukrajina, Estónsko, Chorvátsko, Turecko, Španielsko, Nórsko či dokonca Austrália, USA alebo Mexiko.


Prudký nárast preferencií si v piatok podvečer všimol aj Peter Fiabáne, ktorý okamžite kontaktoval našu redakciu. Súčasný primátor vyjadril nesúhlas s akoukoľvek manipuláciou hlasovania a sám požiadal o skontrolovanie podozrivej aktivity.

„O podobné zásahy do hlasovania ja ani môj volebný tím rozhodne nestojíme. Ak k niečomu podobnému došlo, veľmi dôrazne sa od toho dištancujeme. Skôr to vnímame ako pokus o diskreditáciu, snahu vyvolať dojem, že Peter Fiabáne manipuluje anketu vo svoj prospech, čo odmietame, nepotrebujeme a nikdy by sme sa k niečomu takému neznížili. Preferujeme férovú súťaž,“ vyjadril svoj postoj žilinský primátor.

Dôvodov takejto manipulácie predvolebného prieskumu na našom webe mohlo byť niekoľko. Najpravdepodobnejším z nich je snaha spochybniť dôveryhodnosť spravodajského portálu Žilinak.sk prípadne kandidátov na žilinského primátora.

Aby mohol prieskum verejnej mienky pokračovať aspoň orientačne, anketu sme obnovili zo zálohy uloženej v čase 05:31 hod. ráno. Približne stovka reálnych hlasov pridelených všetkým kandidátom počas včerajšieho dňa bola pritom vymazaná. Možnosť ďalšieho hlasovania je po novom obmedzená výhradne pre Slovensko.

Kvôli podozrivej aktivite aj napriek obnoveniu hlasovania upozorňujeme čitateľov, že predvolebný prieskum uverejnený na našom webe môže byť nepresný.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu