Podvodníci sa zamerali na lekárov a podnikateľov, žiadajú peniaze za neexistujúci audit


Foto: Podvodníci sa zamerali na lekárov a podnikateľov, žiadajú peniaze za neexistujúci audit Foto: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR

Na obyvateľov nielen Žilinského kraja sa zamerali podvodníci s novou agendou. Falošní audítori vyžadujú od svojich obetí desiatky eur, v prípade nezaplatenia sa vyhrážajú exekútorom. Na ďalší podvod upozornil Policajný zbor Slovenskej republiky v príspevku na facebookovej stránke určenej na vyvracanie nepravdivých informácií.

Výzva na uhradenie sumy 119 eur prišla v listovej forme alebo emailom nielen mnohým podnikateľom, ale aj lekárom. Podvodníci predstierajú, že pre spoločnosť vytvorili online účtovný audit a následne vyžadujú zaplatenie predfaktúry. Falošné audity majú byť zverejnené na podvodnom webe, ktorý sa údajne zameriava na nezávislé hodnotenie firiem.

„V jednom z listov, ktoré dostanete, sa uvádza, že štandardná cena auditu je 799 eur, vaša dohodnutá cena je iba 119 eur. Napriek tomu, že nejde o najmenšiu sumu, takýto trik vzbudzuje dojem, že veľa nezaplatíte. Mnohí si môžu povedať, že síce nevedia, o čo ide, ale radšej to zaplatia, ako keby mali mať potýčky s exekútorom,“ vysvetľuje polícia.

Podvodníci sa podnikateľom a lekárom okrem exekúcie vyhrážajú aj zverejnením v online registri dlžníkov, na ktorý však nemajú dosah. Na prípad okrem polície upozorňuje na svojom webe aj Slovenská komora audítorov, ktorá konanie podvodníkov označuje za neoprávnené.

Polícia sa už daným podvodom zaoberá, nie je potrebné posielať nám ďalšie listy. Ak ste podvodníkom peniaze náhodou poslali, skúste sa najprv informovať vo svojej banke, či nie je možné platobný príkaz pozastaviť. Ak nie, navštívte obvodné oddelenie polície. Zdieľajte tento príspevok. Chránite tým peniaze seba a svojich známych. Ďakujeme,“ doplnila polícia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu