Funkcionalistické prvky kúpeľného mesta Rajecké Teplice predstavia počas festivalu Deň architektúry


Foto: Funkcionalistické prvky kúpeľného mesta Rajecké Teplice predstavia počas festivalu Deň architektúry Foto: denarchitektury.cz

V Rajeckých Tepliciach pod taktovkou spolku Kruh a Teritóriá odštartuje 1. októbra prvý ročník tradičného festivalu Deň architektúry, ktorý sa pravidelne koná vo viacerých slovenských a českých mestách pri príležitosti Svetového dňa architektúry. Najrozsiahlejší festival v danom odvetví sa tento rok bude celkovo konať až v štrnástich mestách na Slovensku.

Program slovenskej časti festivalu ukáže pohľad na úspešné transformácie i menej citlivé zásahy do architektonicky unikátnych diel, krajinárskych štruktúr či celých miest a mestských častí,“ uviedol spolok Kruh. V Rajeckých Tepliciach predstavia tematické prednášky, prechádzky i výstava zachovanú, ale aj radikálne prestavanú funkcionalistickú architektúru kúpeľného mesta.

Program podujatia (1. októbra):

  • RAJECKÉ TEPLICE – OD FATRY K LAURE
    15.30 hod. (Námestie SNP 1, Rajecké Teplice)
    S architektom Petrom Klincom po zachovaných aj radikálne prestavaných dielach funkcionalistickej architektúry, ktoré definovali podobu kúpeľného mesta v 20. storočí. Od realizácií architektov Jaroslava Stockar-Bernkopfa a Josefa Šolca, až po posledný intaktne zachovaný kúpeľný objekt z prvej polovice 20. storočia, kúpalisko Laura. Architekt priblíži podoby funkcionalizmu kúpeľného mesta Rajecké Teplice.
  • NAD VODOU: HODNOTY A POTENCIÁL KÚPALISKA LAURA
    17.30 hod. (Námestie SNP 1, Rajecké Teplice)
    Počas prednášky doplnenej o výstavu fotografií priblížia architekti Peter Klinec a Martina Vnenková hodnoty kúpaliska Laura spoločne s dvoma príkladmi revitalizácie a obnovy rekreačných objektov. Prednášku o architektonických a urbanistických hodnotách kúpaliska Laura doplní architekt Peter Klinec sériou vlastných fotografií dvanástich najkrajších kúpalísk z prvej polovice 20. storočia.
  • FILM A ARCHITEKTURA: ZTRACENÝ PARADISE, HISTORIE NA ÚSTUPU
    18.30 hod.
    (Veľká zasadačka Mestského úradu, Rajecké Teplice)
    Príbeh betónového kolosu architekta Johna Madina, ktorý bol na jednej strane odsudzovaný ako tŕň v oku mestských radných a na druhej strane vnímaný odbornou verejnosťou ako výnimočný príklad povojnového brutalizmu, a boja za jeho záchranu.

Miesto: Rajecké Teplice
Dátum: 01.10.2022 - 15:30    22:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu