Rekordný počet obyvateľov Žilinského kraja si na jeden týždeň vyskúšal rolu dobrovoľníka


Foto: Rekordný počet obyvateľov Žilinského kraja si na jeden týždeň vyskúšal rolu dobrovoľníka Foto: Žilinské dobrovoľnícke centrum

Stovky ľudí zo Žilinského kraja sa počas septembra rozhodli pomáhať seniorom, deťom, opusteným zvieratám či osobám v domovoch sociálnych služieb. Spoluorganizátorom 14. ročníka celonárodného Týždňa dobrovoľníctva bolo na našom území opäť Žilinské dobrovoľnícke centrum.

Do kampane sa tento rok v Žilinskom kraji zapojilo 406 účastníkov, medzi ktorými bolo aj množstvo žiakov a študentov. Na celom Slovensku si poslanie dobrovoľníka na týždeň vyskúšalo až 3 447 ľudí, ktorí pomáhali takmer 10-tisíc hodín. Pokiaľ by boli za svoju prácu zaplatení, zarobili by podľa priemernej hrubej mzdy pomocných pracovníkov približne 53-tisíc eur.

„V Žilinskom kraji bol Týždeň dobrovoľníctva rekordný - je to doteraz najväčší počet účastníkov, ktorý sa v Žilinskom kraji zapojil do Týždňa dobrovoľníctva. Rovnako bol ročník 2022 pre Žilinský kraj prelomový v počte prihlásených a následne realizovaných aktivít,“ uviedla Michaela Bedrichová, koordinátorka kampane pre Žilinský kraj.


Týždňoví dobrovoľníci si mohli vybrať z množstva dobročinných aktivít vo všetkých regiónoch kraja. Okrem pomoci rôznym skupinám ľudí sa niektorí účastníci kampane rozhodli zakonzervovať exponáty a vyčistiť úložné priestory v múzeách, odstrániť odpad z prírody či dokonca pomôcť s organizáciou kultúrneho festivalu.

„V Liptovskom Mikuláši vzniklo nové krajčírske štúdio, kde si budú môcť ísť ľudia prerobiť svoje používané oblečenie na nové kúsky. Na mnohých ďalších miestach študenti upravili chránené krajinné oblasti, vyzbierali odpadky v prírode, pomohli útulku, spríjemnili čas klientom hraním hier či rozhovormi v centrách sociálnych služieb, upravili im záhradky, pomohli v natieraní lavičiek či čistení chodníkov a mnoho ďalšieho…“ doplnila Michaela Bedrichová.

Organizátori Týždňa dobrovoľníctva na Slovensku veria, že kampaň dodá mladým ľuďom odvahu a chuť začať nezištne pomáhať iným. Taktiež sú presvedčení, že sa počas niekoľkých dní podarilo spraviť veľké množstvo práce a nadviazať nové vzťahy s možnosťou budúcej spolupráce.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu