Horskí záchranári precvičovali evakuáciu z lanovky, tá môže v náročných podmienkach trvať aj niekoľko hodín


Foto: Horskí záchranári precvičovali evakuáciu z lanovky, tá môže v náročných podmienkach trvať aj niekoľko hodín Foto: Facebook/Vrátna Malá Fatra

Horská záchranná služba precvičovala v závere septembra na Pasekách svoje schopnosti v prípade náročnej evakuácie osôb z lanovej dráhy. Aj napriek tomu, že takýto druh záchrany býva ojedinelý, cvičenie prebieha vždy pred letnou a zimnou sezónou, pretože pokiaľ by došlo k poruche lanovej dráhy so 69 sedačkami so 4 osobami, pomoc by potrebovalo celkovo 276 osôb. Naposledy potrebovalo pomoc 21 lyžiarov v Malej Lučivnej.

Výcviku sa môže zúčastniť každý horský záchranár, keďže všetci majú potrebnú odbornú spôsobilosť. Čo sa však týka samotného zásahu, ten si vyžaduje špeciálne technické zabezpečenie (kladka, žan, osobný kladkostroj, istiace lano, lano na vypúšťanie, sedačka, prsný úväz, slučky), ako aj prostriedky na samotnú záchranu pri evakuácii.

Záchranár musí pri výstupe na stožiar používať bezpečnostné prvky na zaistenie a keď už je na vrchole stožiara, stále musí byť zaistení, aby nedošlo k pádu. Na stožiari záchranu vykonávajú dvaja záchranári, jeden istí a druhý vykonáva evakuáciu osôb,“ uviedol riaditeľ Oblastného strediska Malá Fatra Štefan Holúbek.


Podľa jeho slov v prípade, že záchrana prebehne v ideálnych poveternostných podmienkach, prvá štvorica uviaznutých by mohla byť evakuovaná do 25 minút. Hladký priebeh zásahu však môže naštrbiť nepriaznivé počasie, ktoré dokáže skomplikovať prístup záchrannému vozidlu, skútru alebo ratraku.

Tieto faktory - počet stožiarov, dĺžka trate, prístupová cesta, akým prostriedkom sa k osobám dostaneme a zimné podmienky - môžu v konečnom dôsledku celú záchranu značne predĺžiť aj o 4 či 6 hodín,“ spresnil Holúbek.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu