Polícia vyšetruje prípad týrania psíka na Orave: Muž ho mal priviazať o auto a ťahať za sebou


Foto: Polícia vyšetruje prípad týrania psíka na Orave: Muž ho mal priviazať o auto a ťahať za sebou Foto: Facebook / Martin Hojsík

Začiatkom septembra došlo v oravskej obci Hruštín k závažnému prípadu týrania zvierat. Niekoľko ľudí videlo, ako vodič červenej škodovky ťahá za sebou na lane priviazaného psíka, ktorý sa snaží utekať a bojuje tak o život. Podľa svedkov za ním na ceste ostávali aj krvavé stopy.

„Keď som videl, koľko krvi je na ceste a aké má ten pes zodraté nohy, majiteľovi psa som vynadal. Bolo to niečo strašné, ako ten pes skučal,“ povedal svedok incidentu. 

Ročného kríženca mal k vozidlu uviazať muž z dediny. Podľa jeho slov tak urobil preto, lebo sa s ním nestíhal presunúť na očkovanie a psík nechcel nastúpiť do auta. Následne, po jeho uviazaní o ťažné zariadenie auta vodič škodovky naštartoval a vliekol psa za sebou. Ten musel za autom utekať, v dôsledku čoho mal takmer zodraté nohy a ostávali za ním krvavé stopy. Po niekoľkých desiatkach metrov majiteľ zastavil v centre obce, kde zmrzačeného psíka videlo niekoľko ľudí a privolali veterinára, ktorý ho na mieste ošetril.


Psík je aktuálne vo voliére doma v Hruštíne. Majiteľovi ho nie je možné odobrať, pokiaľ nie je podané trestné oznámenie. Prípadom sa však už zaoberá občianske združenie Sloboda zvierat aj Polícia Slovenskej republiky. 

„Enviropolícia oddelenie Žilina sa prípadom intenzívne zaoberá. Vyšetrovateľ, vo veci podozrenia z trestného činu týranie zvierat, v súčasnosti dopĺňa potrebné informácie, aby následne mohol rozhodnúť o ďalšom postupe,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. 

Tento prípad nie je na Slovensku ojedinelý. Hoci podľa paragrafu 305 Trestného zákona ide o trestný čin, policia ho často klasifikuje ako priestupok. „Polícia ročne vyšetrí približne 40 trestných činov týrania, objasní približne polovicu. Polícia nemá kapacity, záujem nahlasovať trestný čin je minimálny a doteraz žiadna vláda nemala vôľu tento problém riešiť,“ doplnil europoslanec Martin Hojsík, ktorý bojuje aj za práva zvierat.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu