Vykurovacia sezóna v Žiline už začala, na šetrenie energií by sme však nemali myslieť len z dôvodu krízy


Foto: Vykurovacia sezóna v Žiline už začala, na šetrenie energií by sme však nemali myslieť len z dôvodu krízy Foto: Ilustračné

Na základe klimatických podmienok začala vykurovacia sezóna v Žiline už v pondelok 19. septembra. Priemerné teploty v Žilinskom kraji za posledné dni totiž klesli pod 13 °C, pričom predpovede počasie nenasvedčovali tomu, že by sa v blízkej dobe malo výrazne otepliť.

Uvedené pravidlo, ktoré vstupuje do platnosti od 1. septembra a potrvá do 31. mája, však platí aj opačne. Keď teplota vystúpi nad 13 °C a podľa predpovede počasia sa neočakáva jej zníženie počas ďalších dní pod túto hodnotu, môže dôjsť k prerušeniu dodávky tepla. 

Tento rok sa, žiaľ, nesie aj v znamení energetickej krízy. „Šetrenie energiami by malo byť na prvom mieste vždy, nielen z dôvodu krízy. Je nevyhnutné znížiť závislosť moderného človeka na fosílnych palivách a prejsť na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, prípadne odpadového tepla,“ uviedla manažérka marketingu spoločnosti MH Teplárenský holding (MHTH) Andrea Devánová.

Dopomôcť k šetreniu energie, ktoré napokon vedie aj k úspore financií, sa podľa jej slov dá aj šetrnejším sprchovaním počas teplejších dní či znižovaním teploty v domácnosti. Tá by sa podľa odborníkov mala počas dňa optimálne udržiavať na hranici 21 °C. „Zateplenie obývanej budovy a vyregulovanie sústavy by malo už byť samozrejmosťou,“ doplnila Devánová.

Súčasná situácia na poli energetiky ovplyvňuje aj samotnú spoločnosť. Tá sa snaží zaviesť opatrenia súvisiace so zaistením energetickej bezpečnosti, ktorých výsledkom sú dostatočné zásoby palív, tam, kde je to možné. Naďalej sa však zameriavajú aj na hľadanie možností, ktoré by udržali ceny pre odberateľov v priaznivej cenovej relácii.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu