V novej smart expozícii Kysuckého múzea si návštevník môže vyhľadať svojich predkov či legionárov


Foto: V novej smart expozícii Kysuckého múzea si návštevník môže vyhľadať svojich predkov či legionárov Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Kysucké múzeum otvorilo novú stálu expozíciu, ktorá prostredníctvom interaktívnej časti ponúka návštevníkom príbeh o bohatej histórii Čadce. Okrem nových poznatkov si návštevník odnesie aj estetický zážitok. Expozícia prezentuje moderný dizajn, v ktorom dominuje silné architektonické cítenie.

Pod expozíciou sa podpísal kolektív autorov - architektov Mgr. art. Richard Kilo a Ing. arch. Matej Honč. Výnimočnosť ich návrhu spočíva aj v efektívnom využívaní denného svetla, čo umocňuje pocit z dobre presvetlenej miestnosti a jemné farby dávajú vyniknúť vystaveným exponátom. Doplnili ju tiež o multimediálne zariadenia, smart technológie a inovatívne prvky.

Expozíciu rozdelili do piatich častí:

  • História Čadce a okolitých obcí
  • Horelický poklad
  • Osobnosti mesta
  • Židovská komunita v Čadci
  • Priemysel a hospodárstvo

Návštevníkom ponúka dokumentačné materiály zachytávajúce dejinné udalosti späté s Čadcou a jej okolím, ukážky obecných pečatí, historické mapy zo 17. až 19. storočia, informácie o valašskej kolonizácii, o vývoji osídlenia a vzniku osady Čadce, či možnosť nazrieť do tereziánskeho urbára.

Interaktívnym spôsobom je možné vyhľadať vysťahovalcov, legionárov či svojich predkov v online databázach. Prostredníctvom zdigitalizovanej zbierky pohľadníc a fotografií ponúka Kysucké múzeum aj unikátny pohľad na starú Čadcu a významné, dnes už neexistujúce ikonické budovy ako Palárikov, Mádayov či Lackov dom.


K vzácnostiam expozície nepochybne patrí Horelický poklad, ktorý prezentuje výber 250 strieborných mincí, obsahujúci grajciare, polturáky, groše, denáre, orty a polbatzeny.

Dva kiosky sú venované aj významným postavám kysuckých dejín. K nim sa viažu aj vystavené zbierkové predmety. K zaujímavostiam patria vzácne artefakty po židovskej komunite z Čadce, tzv. judaiká, ktoré majú vysokú umelecko-historickú hodnotu.

Expozícia Dejiny Čadce a okolia je pre verejnosť v priestoroch Kysuckého múzea sprístupnená od 20. septembra 2022.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu