Medzinárodné preteky horských záchranárov sa tento rok spoja s 1. ročníkom Memoriálu Romana Bencúra


Foto: Medzinárodné preteky horských záchranárov sa tento rok spoja s 1. ročníkom Memoriálu Romana Bencúra Foto: hzs.sk

Na Medzinárodných pretekoch horských služieb v Nízkych Tatrách sa v sobotu 24. septembra v Demänovskej doline predstavia dvojčlenné tímy Horských záchranných služieb zo Slovenska, Českej republiky a Poľska. Podujatie sa zároveň spája s 1. ročníkom Memoriálu Romana Bencúra, ktorým chcú horskí záchranári vzdať úctu svojmu tragicky zosnulému kolegovi.

Akcia tohto formátu sa na Slovensku uskutoční prvýkrát. Preteky preveria zručnosti a znalosti horských záchranárov v oblastiach lezenia, fyzickej kondície, orientácie v teréne s GPS, práce s lanom, práce s technickými prostriedkami a zdravovedy. Bližšie informácií o pretekoch nájdete aj na oficiálnom webe Horskej záchrannej služby.

Tímová spolupráca je pri každodennej činnosti horských záchranárov, obzvlášť v ťažko dostupných terénoch, kľúčová. Zmeranie síl s okolitými štátmi horskej záchrany s dôrazom na bezpečnosť, opatrnosť a rýchlosť, preverí nielen ich schopnosti, kompletný lezecký výstroj, ale zároveň upevní vzájomné priateľské vzťahy,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.


Medailón Romana Bencúra:

Narodil sa 19. novembra 1970 v Partizánskej Ľupči. Mal rád pohyb v horách a celkovo šport. Od roku 1998 pôsobil najprv ako dobrovoľný záchranár v Nízkych Tatrách a potom od 1. januára 2005 sa stal profesionálnym záchranárom Horskej záchrannej služby, kde sa po čase stal inštruktorom. Pôsobil tiež ako aktívny člen v horolezeckom oddiely ZŠK Jasná. Rád liezol v Tatrách letné aj zimné cesty, nepohrdol však ani Alpami.

Ako záchranár bol ľudský, pohotový a hlavne vždy dobre naladený, v práci sa vedel správne rozhodnúť. Pod heslom „Šup, šup mucko,“ vždy motivoval a rozveselil svojich kolegov. Nakoniec sa mu jeho vášeň pre hory stala osudnou, a to pri zimnom výstupe Mlynárovým žľabom dňa 28. februára 2019, keď ho nečakane strhla lavína.

Miesto: Hotel Strachan Family Jasná
Dátum: 24.09.2022 - 08:00    17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu