Dopravný podnik mesta Žiliny je v strate viac než 800-tisíc eur, samospráva by ju mala splatiť počas štyroch rokov


Foto: Dopravný podnik mesta Žiliny je v strate viac než 800-tisíc eur, samospráva by ju mala splatiť počas štyroch rokov Foto: Dopravný podnik mesta Žiliny

Jedným z bodov, o ktorom budú poslanci rokovať na pondelkovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline, je vyúčtovanie príspevku na prevádzku mestskej hromadnej dopravy. Dopravný podnik mesta Žiliny musel preto poskytnúť informatívnu správu o výsledkoch svojho hospodárenia za rok 2021.

Podľa materiálov dopravného podniku a databázy FinStat.sk bol výsledok hospodárenia žilinskej spoločnosti záporný v rokoch 2020 aj 2021. Celková strata za obdobie od januára do decembra 2021 predstavuje 530 908 eur, zatiaľ čo v predošlom roku tvorila 359 065 eur.

Tržby z mestskej hromadnej dopravy mali pritom v roku 2021 vzrásť oproti roku 2020 o takmer 300-tisíc eur. Tento fakt ovplyvnili hlavne voľnejšie protipandemické opatrenia a viac prepravených osôb. Finančná strata Dopravného podniku mesta Žiliny má byť zapríčinená najmä znížením príspevku od mesta Žilina o 840-tisíc eur oproti predchádzajúcemu roku.

„Pokles príspevku sa prejavil vo vyúčtovaní za obdobie roku 2021, kde dopravný podnik si nárokuje na doplatok rozdielu vo výške 818 260 eur,“ uvádza materiál na rokovanie Mestského zastupiteľstva v Žiline.


Celková prevádzková dotácia mesta na mestskú hromadnú dopravu sa pritom v posledných troch rokoch pohybuje v rozmedzí 6 až 7 miliónov eur. Na zvýšení nákladov dopravného podniku v roku 2021 sa najväčšmi podpísal nárast cien pohonných hmôt a náhradných dielov.

Dopravný podnik mesta Žiliny v materiáli na rokovanie navrhuje, aby mesto vysporiadalo jeho stratu v priebehu štyroch rokov. Pokiaľ mestské zastupiteľstvo návrh schváli, Žilina bude až do roku 2026 doplácať každoročne približne 200-tisíc eur.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu