Bez elektriny zostane v priebehu budúceho týždňa 4-tisíc odberných miest Žilinského kraja


Foto: Bez elektriny zostane v priebehu budúceho týždňa 4-tisíc odberných miest Žilinského kraja Foto: Ilustračné/pixabay.com

Počas budúceho týždňa od pondelka 19. septembra do štvrtka 22. septembra naplánovala Stredoslovenská distribučná (SSD) 13 rozsiahlejších odstávok elektriny. V Žilinskom kraji sa dotknú štyroch okresov, kde bez elektriny zostane asi 4-tisíc odberných miest. 

Vzhľadom na charakter plánovaných prác sú odstávky elektriny nevyhnutné. Elektrikári zo SSD budú pracovať so zariadeniami na úrovni vysokého napätia. Z bezpečnostných dôvodov tak zostanú niektoré technológie na nevyhnutný čas vypnuté,“ uviedla SSD.

Uvedené časy sú len orientačné a v prípade bezproblémových prác sa môžu výrazne skrátiť. Dovtedy energetici SSD žiadajú verejnosť o trpezlivosť a pochopenie, keďže práce prebiehajú v záujme zvýšenia bezpečnosti a spoľahlivosti distribúcie elektriny v jednotlivých oblastiach.

Okres Žilina
Už v pondelok (19. septembra) zasiahne odstávka obec Varín (okres Žilina). Obmedzenie však bude pokračovať až do štvrtka 22. septembra. Elektrina nebude v 800 odberných miestach dostupná v čase od 6.30 hod. do 19.30 hod. 

Štvrtková odstávka sa navyše dotkne aj 400 domácností v Gbeľanoch (okres Žilina). Na príčine budú stavebné úpravy na vedení vysokého napätia a montáž optickej siete,“ spresnil Miroslav Gejdoš zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná.

V okrese Žilina prebehne prerušenie distribúcie elektrickej energie aj v Rajeckých Tepliciach a v Stránskom počas stredy 21. septembra. V čase od 7.00 do 16.30 hod. elektrinu nebude mať k dispozícii 700 miestnych odberateľov. Energetici využijú odstávku na kontrolu a údržbu vedenia vysokého napätia.



Okres Námestovo
V námestovskom okrese dôjde k revízii vzdušného vedenia vysokého napätia v utorok 20. septembra. Obyvatelia Oravskej Polhory tak budú bez elektriny v uvedený deň v čase od 8.00 hod. do 15.30 hod., pričom konkrétne by malo ísť o 850 odberných miest.

Okres Ružomberok
V Liskovej naplánovala SSD odstávku vo štvrtok 22. septembra. V čase od 8.00 do 16.00 hod. vykoná kontrolu vedenia vysokého napätia, počas ktorej obmedzí dodávku elektriny pre 800 domácností,“ doplnil Gejdoš.

Okres Liptovský Mikuláš
Odstávka sa týka aj dvoch mestských častí Liptovského Mikuláša. 450 odberných miest v Ploštíne a Iľanove bude bez elektriny, podobne ako Liskové, vo štvrtok 22. septembra v čase od 7.00 hod. do 20.00 hod. Podľa SSD obmedzenia súvisia s výstavbou nového vedenia vysokého napätia medzi Závažnou Porubou a Pavčinou Lehotou.

Presné lokality nájdete uvedené na oficiálnom webe spoločnosti SSD alebo v aplikácii, ktorá občanov o plánovaných odstávkach informuje v niekoľkotýždňovom predstihu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu