Skanzen vo Vychylovke ani tento rok nezabúda na Kapustovú nedeľu, príďte ochutnať tradičné kapustové špeciality


Foto: Skanzen vo Vychylovke ani tento rok nezabúda na Kapustovú nedeľu, príďte ochutnať tradičné kapustové špeciality Foto: Kysucké múzeum

Nedeľa 25. septembra bude v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke patriť tradičnej Kapustovej nedeli. Oslavu sezóny kyslej kapusty, ktorá patrí k základným surovinám v slovenskej kuchyni, pripravilo Kysucké múzeum, ktoré je organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Nielenže je chutná, ale aj zdravá. Ľudová skúsenosť našim predkom prikazovala zásobiť sa dostatočným množstvom kvasenej kapusty, ktorá sa v sudoch dlhodobo konzervovala mliečnym kvasením, a tak sa mohla v strave využívať po celý rok,“ uviedla Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea.

Návštevníkov čaká ukážka tradičnej kuchyne starých materí či jedlá z kyslej kapusty, ktoré sa budú pripravovať priamo v jednotlivých objektoch skanzenu. Nebude chýbať ani ukážka dlávenia kapusty do suda na zimné uskladnenie, ako ju poznajú obyvatelia Kysúc.

V podaní Folklórneho súboru Vrabčiar z Krásna nad Kysucou spoznajú rôzne žartovné príbehy, ktoré ženy zažili počas práce pri spracovaní kapusty a čo všetko sa muselo dodržať, aby vydržala celú zimu,“ doplnila Jančulová.

Program:

  • 10.00 – 15.00 hod.
    - Kuchyňa starých materí
    - Kapustniaky (obytný dom Do Rybov)
    - Kapustová polievka (obytný dom Do Potoka)
    - Úhrabky (obytný dom Do Potoka)
  • 13.30 – 15.00 hod. Folklórne vystúpenie FS Vrabčiar z Krásna nad Kysucou

Miesto: Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke
Dátum: 25.09.2022 - 10:00    17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu