Polícia upozorňuje na hoax, ktorý šíri žena z Kysúc. Podľa nej budú zdravotníci na školách očkovať deti proti covidu


Foto: Polícia upozorňuje na hoax, ktorý šíri žena z Kysúc. Podľa nej budú zdravotníci na školách očkovať deti proti covidu Foto: Facebook/Ivka Komzalova

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu v rámci Plánu obnovy spustilo výzvu na predkladanie žiadostí na Zdravotníckeho pracovníka v materskej, v základnej a v strednej škole. 

Ide o projekt, v rámci ktorého bude na vybraných školách pracovať niekoľko zdravotníkov, sestier či lekárov, ktorí budú môcť žiakom v prípade núdze poskytnúť neodkladnú prvú pomoc. Na to bude však potrebný písomný súhlas rodiča.

Prítomnosť zdravotníkov na školách si, žiaľ, mnoho ľudí vysvetľuje po svojom. Na sociálnych sieťach sa začala šíriť poplašná správa od ženy pochádzajúcej z Nesluše. Podľa jej vyjadrení je hlavným dôvodom prítomnosti zdravotníkov na školách očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

„Zdravotní pracovníci budú oprávnení podať medikamenty deťom v akejkoľvek podobe, to znamená aj injekčne, prípadne očkovanie. Oni vlastne budú skúmať rodičov, ako sa k tomu postavia,“ píše v príspevku na sociálnej sieti. Vo viacerých vyjadreniach preto vyzýva rodičov, aby informovaný súhlas s poskytovaním zdravotnej starostlivosti nepodpisovali.


Podľa Polície SR účel projektu s pandémiou nijakým spôsobom nesúvisí: „Rodičia svojim podpisom nevyjadrujú súhlas alebo nesúhlas s očkovaním. Ale s tým, či môže zdravotník poskytnúť dieťatku nurofen, ak má horúčku, či mu môže dať obväz, ak sa zraní pri volejbale, alebo či mu môže pomôcť, keď ho bolí žalúdok zo sladkostí a je mu na zvracanie,“ uvádza polícia. 

Mnoho škôl sa totiž nachádza vo vzdialených obciach a prístup k zdravotnej starostlivosti by nejakú chvíľu trval. Iné sú veľké a zo skúseností vedia, že k takýmto situáciám môže dochádzať častejšie.

„Koľkokrát sa rodičia sťažujú, že by situácia mohla dopadnúť úplne inak, ak by ich dieťaťu niekto pomohol skôr. A presne o toto tu ide. Aby bol vždy niekto poruke, kto môže pomôcť, ak by to bolo nevyhnutné,“ doplnila Polícia SR. V rámci pilotného projektu sa má otestovať, či bude táto služba skutočne užitočná alebo nie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu