Žilina sa opäť zaplní školákmi, počas prvého dňa budú na kritické priechody dohliadať mestskí policajti


Foto: Žilina sa opäť zaplní školákmi, počas prvého dňa budú na kritické priechody dohliadať mestskí policajti Foto: Facebook/Mestská polícia Žilina

Dnes 5. septembra sa oficiálne začína nový školský rok. Ulice v meste a mestských častiach zaplnia stovky žiakov a študentov. Nielen motoristi ale aj rodičia i samotné deti by mali na cestách a priechodoch zvýšiť pozornosť. Kritické miesta v Žiline budú počas prvého dňa strážiť príslušníci mestskej polície.

„Na viac ako desiatku kritických priechodov pre chodcov každý deň v blízkosti školských zariadení budú znova dohliadať hliadky MP. Dohľadom nad bezpečnosťou a plynulosťou v cestnej premávke uvedeným spôsobom zvyšujeme bezpečnosť prechádzajúcich detí ale aj dospelých,“ uvádza žilinská mestská polícia.

Jedným z pravidiel a povinností v zmysle zákona o cestnej premávke je aj to, že chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.


Rovnako sa pred vstupom na vozovku musí chodec presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho.

„Rodičia, poučte preto svoje deti ako sa správať v cestnej premávke, my sa vynasnažíme, aby ďalší školský rok bol na priechodoch pre chodcov bezpečný pre všetkých účastníkov cestnej premávky,“ dodáva Mestská polícia Žilina.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu