O post primátora Žiliny sa bude uchádzať deväť kandidátov, o kreslá v mestskom zastupiteľstve zabojuje 138 ľudí


Foto: O post primátora Žiliny sa bude uchádzať deväť kandidátov, o kreslá v mestskom zastupiteľstve zabojuje 138 ľudí Foto: Ilustračné

O funkciu primátora Žiliny sa bude v jesenných komunálnych voľbách uchádzať až deväť kandidátov. Prvé zasadanie Mestskej volebnej komisie v Žiline, kde budú preskúmané predložené kandidátne listiny sa uskutoční 7. septembra. Následne dôjde 14. septembra k registrácii kandidátov.

Možnosť predložiť kandidátne listiny pre voľby do mestského zastupiteľstva a doručiť aj delegačné listiny člena a náhradníka do Mestskej volebnej komisie v Žiline do polnoci 30. augusta využilo osem politických strán, hnutí či koalícií.  

Štyria kandidáti na primátora sú nezávislí, zvyšných piatich nominovali politické strany, hnutia alebo koalície strán a hnutí,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Oficiálnym dátumom komunálnych volieb, ale aj volieb do VÚC je 29. október 2022. Ku volebným urnám tak Slováci pristúpia v dušičkovom termíne.

Žilina na konci júla tohto roku evidovala 81 290 obyvateľov, pričom najviac ľudí býva na žilinských sídliskách Vlčince (17 646) a Solinky (12 011),“ spresnil Miškovčík. O ich priazeň bude bojovať celkom 138 kandidátov do mestského zastupiteľstva, pričom 50 uchádzačov je nezávislých a 88 kandidátov nominovalo 20 politických strán, hnutí či koalícií strán a hnutí. Verejnosť si z nich zvolí len 31.

Rozloženie kandidátov podľa volebných obvodov:

Volebný obvodPočet kandidátovPočet miest
Volebný obvod č. 1
Hliny I – IV, Staré Mesto
26 kandidátov5 poslancov
Volebný obvod č. 2
Bôrik, Hliny V – VIII, Malá Praha
23 kandidátov4 poslanci
Volebný obvod č. 3
Solinky
22 kandidátov5 poslancov
Volebný obvod č. 4
Vlčince
30 kandidátov7 poslancov
Volebný obvod č. 5
Hájik
16 kandidátov3 poslanci
Volebný obvod č. 6
Bytčica, Rosinky, Trnové
4 kandidáti2 poslanci
Volebný obvod č. 7
Bánová, Závodie, Žilinská Lehota
4 kandidáti2 poslanci
Volebný obvod č. 8
Brodno, Budatín, Mojšová Lúčka, Považský Chlmec, Strážov, Vranie, Zádubnie, Zástranie
13 ľudí3 poslanci


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu