Mestský úrad v Žiline udeľuje pokuty za státie mimo parkovísk, nedostatok miest neospravedlňuje


Foto: Mestský úrad v Žiline udeľuje pokuty za státie mimo parkovísk, nedostatok miest neospravedlňuje Foto: Facebook/Peťo Macašek

Mesto Žilina má dlhodobý problém so statickou dopravou, ktorý časom narastá spolu s pribúdajúcim počtom vozidiel. Obyvatelia viacerých sídlisk musia vhodné parkovacie miesto hľadať často aj desiatky minút. Veľké množstvo osobných automobilov navyše pravidelne parkuje na cestách, pri križovatkách či dokonca na chodníkoch.

Neobvyklé nie je ani státie na trávnatých plochách v blízkosti parkovísk a cestných komunikácií. Takéto parkovanie však zakazuje zákon o cestnej premávke, podľa ktorého vodič nesmie zastaviť a stáť na cestnej ani verejnej zeleni, na ostrovčekoch ani deliacich pásoch, pokiaľ to priamo nepovoľuje dopravné značenie.

Niektorí vodiči si však neuvedomujú, že dopravná značka musí takéto státie dovoľovať, nie zakazovať. Na podobný omyl doplatil aj Žilinčan, ktorý sa kvôli nedostatku voľných parkovacích miest na sídlisku Vlčince rozhodol zaparkovať na tráve pod stromom na Tulskej ulici. Za tento čin dostal následne pokutu vo výške 78 eur, ktorá ho nemilo prekvapila.


„Dobrý deň, je možné aby dal mestský úrad Žilina pokutu 78 eur za takéto parkovanie na sídlisku Vlčince, kde nie je žiadna značka a ani zákaz parkovania?“ opýtal sa motorista v príspevku na sociálnej sieti, kde zároveň zdieľal fotografiu svojho vozidla.

Odpoveďou na jeho otázku bola nielen citácia zákona, ale aj pochopenie či priznanie, že na podobných miestach parkujú v núdzi aj iní vodiči. Podľa autora príspevku bolo navyše jedno z parkovacích miest pred bytovým domom obsadené vozidlom, ktoré pripomínalo vrak.

„Hlavne že pán Dubec chcel urobiť parkovací dom na Vlčincoch a bol občanmi zamietnutý, a potom sa čudujú, keď nie je kde zaparkovať a takto sa to rieši,“ vyjadril svoj názor pokutovaný vodič.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu