V Žilinskom kraji opäť hrozia búrky s prudkým lejakom, meteorologické výstrahy platia do večera


Foto: V Žilinskom kraji opäť hrozia búrky s prudkým lejakom, meteorologické výstrahy platia do večera

Územie Žilinského kraja môžu aj dnes 26. augusta zasiahnuť búrky, ktoré so sebou prinesú prudké lejaky, silný vietor a krúpy. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Pri tejto príležitosti vydali meteorológovia výstrahu najnižšieho prvého stupňa pre všetky okresy.

Vo všetkých okresoch Žilinského kraja je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 - 30 mm za 30 minút, s nárazmi vetra 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h) a s krúpami.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ dodáva SHMÚ.

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov -  stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc či podchodov a podjazdov.

Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch - lámanie konárov stromov, pád slabších stromov alebo menšie škody na strechách budov. Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie.


Meteorologická výstraha 1. stupňa platí do 20:00 hod. v okresoch Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Martin, Turčianske Teplice, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Ružomberok a Liptovský Mikuláš.

Aktualizácia 15:15 hod.

V okresoch Martin a Turčianske Teplice bol vydaný druhý stupeň výstrahy pred búrkami. Aktuálne v oblasti padajú krúpy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu