VIDEO: Ladislav Skokan zachytil jazdu historického vláčika Rajecká Anča na jedinečných záberoch


Foto: VIDEO: Ladislav Skokan zachytil jazdu historického vláčika Rajecká Anča na jedinečných záberoch Foto: Ladislav Skokan

Začiatkom augusta sme informovali o tradičnom podujatí Považského múzea v Žiline, ktorého súčasťou bola aj zážitková jazda Rajeckou Ančou. Náš článok pripomenul čaro historických vláčikov Ladislavovi Skokanovi, ktorý sa následne rozhodol motorovú lokomotívu zdokumentovať v rôznych úsekoch jej trasy.

Rodák z obce Porúbka sa tvorbe videí venuje už niekoľko rokov. Na svojom youtube kanáli uverejnil desiatky videozáznamov predovšetkým zo Žilinského kraja. Neodmysliteľnou súčasťou histórie tejto oblasti je aj železnica medzi Žilinou a Rajcom.

„Nedávno som videl u vás článok o Rajeckej Anči. Rozhodol som sa, že urobím video, tak mi vyšlo pár záberov. Inšpirácia bola rajeckého parného vláčiku, ktorý mal výročie v roku 2019, a v tej dobe premával cez víkend. Tak si vravím, že tento by som tiež skúsil, i keď som dobre vedel, že nepôjde o parný rušeň, ale iba o motorový,“ vysvetlil Ladislav Skokan.


Rajecká Anča jazdila medzi Žilinou a Rajcom počas jedného víkendu uprostred augusta. Autor videa sa rozhodol, že sa ju pokúsi zachytiť na viacerých častiach jej cesty, k jednotlivým úsekom železnice sa preto presúval autom alebo bicyklom.

„V sobotu bol aj program v Rajci na námestí, Rajecký maratón, takže som sa zastavil v Rajci a spojil som točenia s programom. Okrem Rajca vznikli zábery v Zbyňove, Poluvsí a aj v Porúbke odkiaľ pochádzam,“ uviedol Ladislav Skokan.

Vo videu sa striedajú časti zachytávajúce Rajeckú Anču s časozbernými zábermi okolitej prírody a malebného vidieku. Autor v minulosti natočil množstvo videozáznamov z vyhliadkovej veže na Dubni, Lietavského hradu, vrchu Minčol v rôznych ročných obdobiach, Šútovského vodopádu, Malej a Veľkej Fatry, Súľova, Oravy, Liptova a iných čarovných oblastí Žilinského kraja.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu